Συμβουλές καθαρισμού των χαλίων από τους τεχνικούς της BioClean Hellas!

Τα χαλιά εκτός απ το να μας ζεσταίνουν κατά την διάρκεια του Χειμώνα  χρησιμοποιούνται και για διάφορους άλλους σκοπούς, μεταξύ των οποίων  είναι η προστασία των γυμνών ποδιών από ένα κρύο πλακάκι ή από ένα δάπεδο με τραχεία επιφάνεια καθιστώντας τους χώρους στα δωμάτια του σπιτιού μας πιο άνετους, δημιουργούν ένα ασφαλές και ζεστό περιβάλλον για το παιχνίδι των παιδιών στο πάτωμα και βοηθούν  στην απορρόφηση των κραδασμών από τα βήματα μας, ιδιαίτερα στις πολυκατοικίες.

Η μεγάλη ποικιλία τους αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο στην διακόσμηση των σπιτιών από αρχαιοτάτων χρόνων αφού υπάρχουν αναφορές για αυτά ακόμη και από τον Ηρόδοτο.

Πέρα όμως απ’ τα θετικά προτερήματα που αναφέρουμε, τα χαλιά αποτελούν και τον  μεγαλύτερο μαγνήτη σκόνης, μικροοργανισμών και βρωμιάς μέσα στο σπίτι μας.

 Οπότε ο καλός καθαρισμός τους επιβάλλεται για να έχετε σωστή υγιεινή.

Για να τα συντηρείτε σε καλή κατάσταση κατά την διάρκεια του έτους μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις παρακάτω συμβουλές για τον καθαρισμό των χαλιών σας!

  • Το πρώτο που θα πρέπει να κάνετε πριν από οτιδήποτε για τον καθαρισμό του χαλιού σας είναι να διαβάσετε την ετικέτα με τις οδηγίες που δίνει ο κατασκευαστής του. Σε περίπτωση που έχετε χάσει την ετικέτα ελάτε σε επαφή με το κατάστημα που το προμηθευτήκατε για να σας ενημερώσουν για προτεινόμενους τρόπους καθαρισμού ανάλογα με την ποιότητα της ίνας και του πέλματος!

Στην συνέχεια, πριν περάσετε σε οποιαδήποτε διαδικασία καθαρισμού του χαλιού σας, πρώτα καλό είναι να κάνετε δοκιμή σε ένα μικρό σημείο (σε μία γωνία) έτσι ώστε να αποφύγετε τυχόν δυσάρεστα αποτελέσματα!

  • Αν υπάρχει η δυνατότητα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα καλό τίναγμα σε εξωτερικό χώρο και μετά πέρασμα όλης της επιφάνειας του με την σκούπα ( και το πάνω και το κάτω μέρος ) .
  • Εφόσον υπάρχει μπαλκόνι μπορείτε και να χρησιμοποιήσετε ένα τιναχτίρη όπως παραδοσιακά συνηθίζεται. Αυτό θα σας βοηθήσει αρκετά στο σκούπισμα με την ηλεκτρική σας σκούπα. ( Πάντα κατά το τίναγμα να φοράτε γάντια και μάσκα προσώπου)!
  • Μια άλλη μέθοδος που μπορείτε να ακολουθήσετε είναι, εφόσον έχετε πρώτα καθαρίσει πάνω κάτω την επιφάνεια του με την ηλεκτρική σας σκούπα, να πασπαλίσετε όλη την επιφάνεια βάζοντας μαγειρική σόδα σε ένα στραγγιστήρι. Θα χρειαστεί να την αφήσετε από μερικές ώρες μέχρι και μία μέρα και μετά να την απομακρύνετε με την ηλεκτρική σας σκούπα. Θα δώσει στο χαλί σας περισσότερη ζωντάνια, θα το έχετε απολυμάνει σε κάποιο βαθμό με φυσικό τρόπο και θα του έχετε απομακρύνει τυχόν μυρωδιές.
  • Μικρά συνήθως χαλιά μπορούν να πλυθούν και στο πλυντήριο σας αλλά πριν το κάνετε δείτε τις οδηγίες  πλύσης που δίνει ο κατασκευαστής  του. Για το στέγνωμα του αφήστε το σε ένα ζεστό μέρος οριζόντια  χωρίς να το εκθέτετε απ ευθείας στον ήλιο, όχι τουλάχιστον για πολλές ώρες . Αποφύγετε τον ήλιο γιατί μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στο χρωματισμό του.

Όλες οι παραπάνω διαδικασίες θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το χαλί σας καθαρό όλη την διάρκεια του χειμώνα.

Όταν φτάσει η ώρα όμως να μαζέψετε τα χαλιά σας απαραίτητο είναι,  πριν την αποθήκευση τους  να τα καθαρίσετε όσο το δυνατόν καλύτερα  και σε βάθος. Αν δεν το κάνετε θα αυξήσετε πολύ τις ανάγκες τους  για καθάρισμα μιας και η συσσώρευση των μικροοργανισμών θα είναι μεγάλη κάτι το οποίο σε βάθος χρόνου θα προκαλέσει στο χαλί σας φθορά που δεν θα μπορέσετε να επαναφέρετε.

  • Για αυτήν την περίπτωση φτιάξτε ένα σπιτικό διάλυμα σε μορφή σπρέι ως εξής: Βάζετε 1 κ.γ  απορρυπαντικό πιάτων, 1 κ.σ. λευκό ξίδι σε ένα μπουκαλάκι ειδικό για ψεκασμό και στην συνέχεια προσθέστε μέσα 1 φλ. ζεστό νερό για το διάλυμα σας. Ψεκάστε όλη την επιφάνεια του χαλιού, τρίψτε ελαφρά το χαλί με ένα καθαρό σφουγγάρι ή με μία πολύ μαλακή βούρτσα και αφήστε το να στεγνώσει καλά. Προσοχή μην βρέξετε την επιφάνεια του σε σημείο που να μουλιάσει, μπορεί να επιφέρει αλλοίωση στο χρωματισμό του χαλιού σας.
  • Αφήστε το να στεγνώσει χωρίς να βιαστείτε να το μαζέψετε, αποφύγετε και εδώ την απ’ ευθείας έκθεση του στον ήλιο και τοποθετήστε το σε ζεστό μέρος σε οριζόντια θέση.

Έτσι το χαλί σας θα είναι έτοιμο και καθαρό να το χρησιμοποιήσετε και την επόμενη χρονιά.

 Αν πάλι δεν θέλετε να εφαρμόσετε τις παραπάνω πρακτικές μπορείτε να απευθυνθείτε στους ειδικούς και πιστοποιημένους από τον  παγκόσμιο οργανισμό WOOL SAFE σύμβουλους της BioClean Hellas για τον επαγγελματικό καθαρισμό των χαλιών σας.

Στην BioClean Hellas αφού παραλάβουμε τα χαλιά σας ακολουθούμε μια σειρά διαδικασιών από την αρχή ως το τέλος:

  • Σε κάθε χαλί γίνεται Στεγνός Βιολογικός Καθαρισμός. Μέσα απ’ αυτήν την διαδικασία απορρυπαίνουμε πλήρως οτιδήποτε βρίσκεται  μέχρι και στο βάθος της ίνας!
  • Απολυμαίνουμε το χαλί σας με ειδικά οικολογικά βιοδιασπώμενα καθαριστικά και στην συνέχεια πλένεται στα σύγχρονα εξοπλισμένα πλυντήρια των Ταπητοκαθαριστηρίων μας.
  • Το στέγνωμα του γίνεται σε ειδικούς κυλίνδρους, όπως και το τύλιγμα του σε ειδικές προστατευτικές συσκευασίες.

BioClean Hellas – “Τώρα εμείς καθαρίζουμε για εσάς”