Διανύοντας τον δεύτερο μήνα της Άνοιξης, που καθόλου τυχαία  δεν αποκαλείται και η εποχή των αλλεργιών, είναι η κατάλληλη περίοδος για ν’ ανοίξουμε το κεφάλαιο για τα ακάρεα τα οποία συνδέονται με πολλά από τα συμπτώματα που εμφανίζουμε, το τελευταίο διάστημα.

Οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να μετατρέψουμε το σπίτι μας σ’ ένα όμορφο αλλά και υγιές περιβάλλον που εξυπηρετεί τις ανάγκες μας και ενίοτε μας χαλαρώνει. Ιδίως στην Ελλάδα, όπου έχουμε μεγαλώσει με την λαϊκή ρήση πως η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά, ο χρόνος που αφιερώνουμε στην γενική της οικίας μας είναι υπεραρκετός.

Μάθετε τι είναι τα ακάρεα και πως μπορούν να σας βλάψουν

Παρόλα αυτά, ο χώρος μας φιλοξενεί εκτός από εμάς και εστίες βλαβερών μικροοργανισμών για τους οποίους δεν έχουμε ιδέα, μιας και είναι αόρατοι.

Με λίγα λόγια, όσο σχολαστικοί κι αν είμαστε με το καθάρισμα, τα ακάρεα βρίσκουν καταφύγιο κατά κύριο λόγο στα στρώματα, τα χαλιά, τους καναπέδες αλλά και τις κουρτίνες. Τι είναι, όμως, τα ακάρεα για τα οποία ακούμε όλο και περισσότερο και πως μπορούμε να τ’ αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά;

Τι είναι τα ακάρεα

Πως μοιάζουν τα ακάρεα

Επιστημονικά, θα περιγράφαμε τα ακάρεα ως αρθρόποδα, μικρότερα του χιλιοστού, που κατατάσσονται στους παλαιότερους οργανισμούς στην Γη και κατακλύζουν την βιόσφαιρα.

Ας μιλήσουμε, όμως, τώρα γι’ αυτό τον αόρατο εχθρό με απλά λόγια ώστε να καταλάβουμε γιατί μας απειλούν τα περιβόητα ακάρεα.

Το μπούκωμα στην μύτη, το αδιάκοπό φτέρνισμα, η συνεχής καταρροή, η ενοχλητική δύσπνοια, η ασταμάτητη φαγούρα, οι αναίτιοι πονοκέφαλοι και οι ανεξήγητες αλλεργίες είναι μόνο μερικά από τα συμπτώματα που αξίζει να σας πονηρέψουν. Φυσικά, για να σιγουρευτούμε για την σύνδεση μεταξύ των συμπτωμάτων και των ακάρεων, θα πρέπει να συμβουλευτούμε έναν εξειδικευμένο αλλεργιολόγο.

Από εκεί και πέρα, αν έχετε ακούσει κάποιον να λέει πως έχει αλλεργία στην σκόνη, πρέπει να γνωρίζετε από εδώ και στο εξής πως έχει αλλεργία στα ακάρεα που κουβαλά η οικιακή σκόνη.

Οι αριθμοί θα βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση του ζητήματος. Οι μελέτες δείχνουν πως σ’ ένα γραμμάριο σκόνης θα βρούμε περίπου 500 ακάρεα που έχουν διάρκεια ζωής ενός μήνα, κατά τον οποίο κάθε άκαρι δίνει ζωή σε περισσότερα από 25 νέα. Αν λάβουμε υπόψη πως περνάμε το 30% της ζωής μας πάνω σ΄ ένα στρώμα, μπορούμε εύκολα να εξηγήσουμε γιατί σχεδόν ένας στους τρεις ανθρώπους παρουσιάζει τα προαναφερθέντα συμπτώματα.

Αρκεί να σκεφτούμε πως αυτοί οι αόρατοι μικροοργανισμοί παράγουν μέσα στον μήνα της ζωής τους, περιττώματα που ζυγίζουν όσο διακόσιες φορές το βάρος τους.

Η αλήθεια είναι πως από την στιγμή που ανακαλύπτουμε την κατάληψη των ακάρεων στο στρώμα μας, δεν ξεκολλά από το μυαλό μας κάθε φορά που ξαπλώνουμε στο αγαπημένο μας κρεββάτι. Βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πανικοβληθούμε! Υπάρχει λύση για να αντιμετωπίσουμε τα ακάρεα και να κάνουμε ξανά το στρώμα μας αποκλειστικά και μόνο δικό μας.

Πως να αντιμετωπίσετε τα ακάρεα

Καθαρισμός στρώματος από ακάρεα

Είναι καλύτερα να ξεκινήσουμε με όσα μπορείτε να καταφέρετε μόνοι σας ώστε να κάνετε το σπίτι σας έναν όσο το δυνατό πιο αφιλόξενο τόπο για τους ανεπιθύμητους μικροοργανισμούς. Τα ακάρεα ευδοκιμούν σε μέρη με υψηλή θερμοκρασία και επίπεδα υγρασίας που ξεπερνούν το 50%.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να αερίζετε συχνά τα δωμάτια και αφήνετε το φως του ήλιου να τα λούσει καθώς αποτελεί ισχυρό σας σύμμαχο.

Αν έχετε παχιά χαλιά και μοκέτες συνίσταται να τα καθαρίζετε συχνά με την ηλεκτρική σκούπα όπως και τα κλινοσκεπάσματα που πρέπει να πλένονται μια φορά την βδομάδα σε υψηλές θερμοκρασίες. Τόσο τα λούτρινα ζωάκια, όσο και τα κατοικίδια είναι καλό να μένουν έξω από την κρεβατοκάμαρα και το παιδικό δωμάτιο. Τέλος, κρίνεται απαραίτητο να αναποδογυρίζετε ανά δύο μήνες το στρώμα του κρεβατιού σας ώστε να κοιμάστε εναλλάξ στις πλευρές του.

Εκείνος, όμως, ο παράγοντας που κρίνεται καθοριστικός στην μάχη με τα ακάρεα δεν είναι άλλος από τον Βιολογικό Καθαρισμό που επιτυγχάνει άμεσα κι εγγυημένα αποτελέσματα. Βιολογικός Καθαρισμός από Ακάρεα μπορεί να γίνει σε στρώματα, χαλιά, σαλόνια και καναπέδες! Συστήνετε ο συνδυασμός στεγνού και υγρού βιολογικού καθαρισμού για βέλτιστα αποτελέσματα!

Ο στεγνός βιολογικός καθαρισμός στρώματος απομακρύνει όχι μόνο τα ακάρεα αλλά και τους μύκητες, τα βακτήρια και την σκόνη, τόσο από την επιφάνεια του στρώματος όσο και από το εσωτερικό του. Με αυτή την μέθοδο δεν θα έχετε πλέον ν’ ανησυχείτε για τους επιβλαβείς μικροοργανισμός που απειλούν την υγεία σας με αλλεργίες και δερματοπάθειες.

Αν, μάλιστα, την συνδυάσετε με τον υγρό βιολογικό καθαρισμό στρώματος, τότε όλα τα σημάδια στο ύφασμα του στρώματος θα εξαφανιστούν και θα μοιάζει σαν καινούργιο.