katharismos xaliou, καθαρισμός χαλιού, καθάρισμα χαλιού, katharisma xaliou

Έχετε κάνει την τέλεια επιλογή χαλιού ή μοκέτας για τον χώρο σας και σίγουρα είναι κάτι που θέλετε να το κρατήσετε για πολλά χρόνια ή τουλάχιστον να κάνετε απόσβεση για την αγορά σας. Πόσο μάλλον αν είναι κάποιο ακριβό χειροποίητο χαλί.

Η αλήθεια είναι πως όπως και τα περισσότερα πράγματα, έτσι και τα χαλιά έχουν ημερομηνία λήξης. Αυτή η ημερομηνία εξαρτάται από την ποιότητα αλλά και από τις συνθήκες χρήσης, καθαρισμού και φύλαξης του χαλιού. Ο πολυάσχολος τρόπος ζωής μας, τα παιδιά, τα πάρτι και τα κατοικίδια που λατρεύουν και λατρεύουμε να μοιράζονται τον χώρο μας  μειώνουν τον χρόνο ζωής του χαλιού.  

Το να έχουμε το χαλί σαν έκθεμα στο σπίτι σίγουρα δεν είναι κάτι που θέλουμε. Θέλουμε να ζούμε τον χώρο μας και να τον χαιρόμαστε! 

Υπάρχει λύση γι’ αυτό! Ακολουθήστε τα παρακάτω tips κρατήστε τα χαλιά σας καθαρά για ακόμα περισσότερο χρόνο και χαρείτε το σπίτι σας! 

Επιχείρηση καθαρό χαλί Tip#1

Συχνό σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα 

Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να περιορίσετε την ποσότητα βρωμιάς και χώματος που συσσωρεύεται στο χαλί σας είναι να το σκουπίσετε με ηλεκτρική σκούπα. Το καθημερινό σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα μπορεί να είναι αγγαρεία αλλά καλώς ή κακώς βοηθάει να απομακρυνθούν βρωμιά και τρίχες  που διαφορετικά θα κάθονταν στις ίνες του χαλιού σας για πολύ καιρό. Αν έχετε μικρά παιδιά σίγουρα θα το εκτιμήσετε αλλά και το χαλί σας το ίδιο! 

Αν το καθημερινό σκούπισμα σας φαίνεται βάρβαρο  προσπαθήστε να σκουπίζετε όσο πιο τακτικά γίνεται! 

Επιχείρηση καθαρό χαλί Tip#2

Ξεσκόνισμα 

Ναι, εννοούμε το ξεσκόνισμα του σπιτιού. Τώρα τι σχέση έχει το ξεσκόνισμα στα ράφια με το χαλί σας; 

Η σκόνη συσσωρεύεται σε καθημερινή βάση και δυστυχώς μέσα σε λίγα λεπτά, αν όχι δευτερόλεπτα! Το τακτικό ξεσκόνισμα βοηθάει να απομακρυνθεί η βρωμιά που διαφορετικά θα προσγειωνόταν στις επιφάνειες του δαπέδου σας, συμπεριλαμβανομένου του χαλιού σας.  

Και πάλι ίσως φαίνεται βάρβαρο αλλά σκεφτείτε ότι κρατάτε το χαλί σας καθαρό για περισσότερο καιρό! 

Επιχείρηση καθαρό χαλί Tip#3

Καλό καθάρισμα αεραγωγών/ κλιματιστικού ή οποιασδήποτε άλλης συσκευής ανακυκλώνει ή διοχετεύει αέρα στο χώρο 

Η σκόνη, τα βακτήρια και τα αλλεργιογόνα παγιδεύονται συχνά σε αυτά τα μηχανήματα και τελικά περνούν μέσα στο χώρο άρα και πάνω στο χαλί σας. 

Οπότε ο καθαρισμός πέραν του ότι κρατάει το χαλί σας σε καλή κατάσταση, δημιουργεί ένα καθαρό και υγιεινό περιβάλλον.

Επιχείρηση καθαρό χαλί Tip#4

Διατηρήστε τον χώρο σας καθαρό 

Όπως καταλαβαίνετε από τα παραπάνω όσο πιο καθαρό είναι το σπίτι σας τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να διατηρηθεί καθαρό και το χαλί σας. Λιγότερη σκόνη στα έπιπλα συνεπάγεται λιγότερη σκόνη στο χαλί σας. 

Οκ, δεν είναι απαραίτητο να είστε με ένα ξεσκονόπανο στο χέρι αλλά σίγουρα το τακτικό καθάρισμα και μια καλή γενική καθαριότητα βοηθάει! 

Επιχείρηση καθαρό χαλί Tip#5

Άμεσο καθάρισμα λεκέδων 

Οι λεκέδες φθείρουν το χαλί, πολλές φορές το χρωματίζουν και καταστρέφουν τις ίνες. Η έγκαιρη αντιμετώπιση τους βοηθάει στο να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής του χαλιού.  

Υπάρχουν πολλά εξειδικευμένα προϊόντα στην αγορά για χαλιά. Επίσης μπορείτε να καθαρίσετε τοπικά με απορρυπαντικό ρούχων ή πιάτων ή μπορείτε να αντιμετωπίσετε τους λεκέδες και με πιο φυσικούς τρόπους όπως σόδα ή ξύδι. 

katharismos xaliou, καθαρισμός χαλιού, καθάρισμα χαλιού, katharisma xaliou

Προσοχή! Δεν τρίβετε ποτέ τους λεκέδες στο χαλί καθώς ο λεκές μπορεί να απλωθεί αλλά κυρίως γιατί καταστρέφετε εσείς τις ίνες στο χαλί και όχι ο ίδιος ο λεκές. Ο καθαρισμός θα πρέπει να γίνεται πάντα ταμποναριστά. 

Επιχείρηση καθαρό χαλί Tip#6

Επαγγελματικός Βαθύς Καθαρισμός 

 Με τον επαγγελματικό βαθύ καθαρισμό εννοούμε τον καθαρισμό με ειδικά μηχανήματα που αφαιρούν σκόνη, βρωμιά, λεκέδες και αφήνουν τα χαλιά σαν καινούργια. Αν δεν έχετε δοκιμάσει βαθύ καθαρισμό θα εκπλαγείτε με το πόση βρωμιά μπορεί να κατοικεί στο χαλί σας αλλά και με το πόσο πιο φρεσκαρισμένο θα δείχνει. 

Ιδανικό θα ήταν να γίνεται μια με δύο φορές το χρόνο ανάλογα και με τη χρήση του χαλιού. 

Δες κι αυτά:

Μάθε όλους τους τρόπους για στεγνό καθάρισμα χαλιών στο σπίτι

Πόσο εφικτός είναι ο καθαρισμός μάλλινων χαλιών στο σπίτι;

Επιχείρηση καθαρό χαλί Tip#7

Μην πατάτε τα χαλιά με τα παπούτσια σας 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι Νο1 φορέας μικροβίων στο σπίτι είναι τα παπούτσια σας, τα οποία μικρόβια βέβαια κάνουν πάρτι πάνω στο χαλί σας! Σκεφτείτε από πού ‘πέρασαν’ τα παπούτσια σας και σκεφτείτε τώρα τι μπορεί να βρίσκεται επάνω στο χαλί σας! Μάλλον δεν είναι ωραία η σκέψη! 

Βγάζοντας τα παπούτσια δε γλυτώνετε απλά χρόνο από το καθάρισμα αλλά προλαμβάνετε βρωμιά και μικρόβια ενώ παρατείνετε τον χρόνο ζωής του χαλιού σας. 

katharismos xaliou, καθαρισμός χαλιού, καθάρισμα χαλιού, katharisma xaliou

Επιχείρηση καθαρό χαλί Tip#8

Αναδιάταξη επίπλων 

‘Ίσως σας φαίνεται περίεργο κι  όμως μπορεί να συμβάλλει στη διατήρηση του χαλιού σας σε καλή κατάσταση. 

Φανταστείτε να βάζετε το χαλί σας μόνιμα κάτω από τον ίδιο καναπέ και από την ίδια πλευρά. Το πιο πιθανό είναι ότι το πάτημα του καναπέ θα αποτυπωθεί το χαλί μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Η τακτική μετακίνηση γύρω από καναπέδες, πολυθρόνες και τραπέζια μπορεί να διασφαλίσει ότι τα ίδια σημεία δεν υφίστανται όλη τη ζημιά. 

Κάτι άλλο που μπορείτε να κάνετε είναι να αλλάζετε τη θέση των χαλιών σας, είτε αυτό είναι από πλευρά σε πλευρά στο ίδιο χαλί, είτε αλλαγή θέσης μεταξύ των χαλιών σας. 

Επιχείρηση καθαρό χαλί Tip#9

Σωστή φύλαξη 

Από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι πώς και πού θα φυλάξετε το χαλί σας όσο περιμένει να ‘φορεθεί’ τον επόμενο χειμώνα! 

Πρώτα απ’ όλα ένα χαλί θα πρέπει να το αποθηκεύουμε αφού έχει καθαριστεί και έχει στεγνώσει καλά. Δε θέλουμε ούτε βρωμιές ούτε να δημιουργηθεί μούχλα., καθώς σε αυτή την περίπτωση πάει κατευθείαν για πέταμα! 

Δεύτερον, τα χαλιά πρέπει να φυλάσσονται σε ειδικές θήκες ώστε να κρατιούνται μακριά η σκόνη και οι βρωμιές. 

Τέλος, πού θα αποθηκεύσετε το χαλί σας; 

Το πατάρι του μπάνιου ή η αποθήκη με το πλυντήριο δεν είναι σίγουρα τα ιδανικά μέρη. Σε αυτή την περίπτωση το χαλί σας θα φλερτάρει με τη μούχλα και τη φθορά και εσείς με κάτι ανθυγιεινό. Θα πρέπει να αποθηκευτεί κάπου καθαρά και όπου δεν θα υπάρχει υγρασία.

Αν δεν υπάρχει κατάλληλος χώρος φύλαξης τότε το να το δώσετε σε κάποιο καθαριστήριο για φύλαξη αλλά και καθάρισμα είναι μια πολύ καλή λύση. 

Πως γίνεται ο σωστός καθαρισμός χειροποίητων χαλιών

Άρα για να συνοψίσουμε: 

Για να έχουμε ένα καθαρό χαλί που θα χαιρόμαστε περισσότερο καιρό ακολουθούμε απλά βήματα: 

  1. Τακτικό σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα 
  2. Τακτικό ξεσκόνισμα επίπλων 
  3. Καλό καθάρισμα αεραγωγών/ κλιματιστικού ή οποιασδήποτε άλλης συσκευής ανακυκλώνει ή διοχετεύει αέρα στο χώρο 
  4. Διατηρούμε τον χώρο μας καθαρό 
  5. Φροντίζουμε να καθαρίζουμε άμεσα τους λεκέδες 
  6. Προγραμματίζουμε έναν επαγγελματικό βαθύ καθαρισμό τουλάχιστον μια με δύο φορές τον χρόνο ανάλογα και με τη χρήση του χαλιού 
  7. Βγάζουμε τα παπούτσια μας μέσα στο σπίτι και σίγουρα δεν πατάμε με αυτά στο χαλί μας 
  8. Αναδιατάσσομε τα έπιπλα στο χώρο και επάνω στο χαλί 
  9. Φροντίζουμε να φυλάσσεται σωστά το χαλί όταν δεν χρησιμοποιείται 

Ακολουθώντας τα παραπάνω tips θα έχουμε ένα καθαρό χαλί και θα παρατείνουμε την διάρκεια ζωής του. Αν παρόλα αυτά δείτε ότι πλέον έχει επέλθει φθορά( που δυστυχώς κάποια στιγμή θα έρθει) τότε καλό είναι να το αλλάξετε. 

Το θέμα είναι την επόμενη φορά που θα αντικαταστήσετε το χαλί σας να είναι από επιλογή και όχι επειδή καταστράφηκε μετά από σύντομο χρονικό διάστημα! 

Επίσης καλό θα είναι να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό καθαρισμού χαλιών ώστε να σας δώσει συγκεκριμένες και κατατοπιστικές οδηγίες που θα παρατείνουν την μακροβιότητα του χαλιού σας και θα το απολαμβάνετε καθαρό για περισσότερο καιρό! 

Ακολουθήστε και μας στο Instagram για ακόμα περισσότερες συμβουλές και tips.