lekes apo kokkino krasi, λεκες από κόκκινο κρασι, λεκές χαλί, lekes xali

Τι καλύτερο από το να καλείτε φίλους στο σπίτι για κουβέντα και κρασί; Πάντα όμως μπορούν να συμβούν ατυχήματα και το ωραίο κόκκινο κρασί από το ποτήρι σας να βρεθεί στο πάτωμα ή ακόμα χειρότερα πάνω στο χαλί σας! Τι κάνουμε λοιπόν όταν έχουμε λεκέδες από κόκκινο κρασί στο χαλί μας;

Πρώτα απ’ όλα δε θέλει πανικό. Υπάρχουν τρόποι ώστε το χαλί σας να καθαρίσει εντελώς και να ξαναγίνει σα να μην έχει συμβεί τίποτα ποτέ!

Υπάρχουν στην αγορά προϊόντα ειδικά για τον καθαρισμό των λεκέδων, αρκετά αποτελεσματικά που δεν φθείρουν και δεν καταστρέφουν το χαλί. Όχι αποκλειστικά για λεκέδες από κόκκινο κρασί αλλά γενικότερα για λεκέδες. Τι γίνεται όμως αν δεν έχουμε κάποιο τέτοιο προϊόν stand by;

Ευτυχώς υπάρχουν τρόποι για να καθαριστεί το χαλί σας άμεσα και αποτελεσματικά με προϊόντα καθημερινής χρήσης που ίσως βρίσκονται στα ντουλάπια σας!

Μάλιστα παρακάτω θα βρείτε όχι μόνο έναν αλλά τρεις τρόπους με τους οποίους μπορείτε να καθαρίσετε αυτόν τον ενοχλητικό λεκέ από κόκκινο κρασί.

Πριν να ξεκινήσετε να καθαρίζετε όμως ας ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα:

  • Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να τρίβετε και μάλιστα με δύναμη το λεκέ. Υπάρχει ο κίνδυνος όχι μόνο να εξαπλωθεί ο λεκές αλλά και να καταστρέψετε τις ίνες του χαλιού σας. Είναι κρίμα να βγάλετε τον λεκέ αλλά να έχετε καταστρέψει εσείς οι ίδιοι το χαλί σας!
  • Επίσης πριν από κάθε προσπάθεια να αφαιρέσετε τον λεκέ θα πρέπει να κάνετε δοκιμή σε κάποιο σημείο του χαλιού που δεν φαίνεται, όπως σε κάποια άκρη του. Αν δείτε ότι δεν αποχρωματίζεται το χαλί σας και ότι οι ίνες δεν καταστρέφονται τότε προχωρήστε και στο σημείο που έχει τον λεκέ.
  • Τέλος, αν υπάρχουν οδηγίες καθαρισμού ή αντενδείξεις τότε καλό είναι να τις ακολουθήσετε κατα γράμμα.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, αν έχετε κάποια απορία μπορείτε να απευθυνθείτε στο κατάστημα από το οποίο αγοράσατε το χαλί σας για να σας βοηθήσουν ή να απευθυνθείτε σε κάποιο καθαριστήριο. Αν θέλετε να χαρείτε και να κρατήσετε το χαλί σας περισσότερο καιρό τότε μην διακινδυνεύσετε να κάνετε κάτι μόνοι σας αν δεν είστε σίγουροι.

Και τώρα πάμε να δούμε με ποιους τρόπους μπορούμε να αφαιρέσουμε τον λεκέ από κόκκινο κρασί από το χαλί μας. Όπως είπαμε, ενδεχομένως να έχουμε ήδη αυτά τα “καθαριστικά” στο σπίτι μας.

lekes apo kokkino krasi, λεκες από κόκκινο κρασι, λεκές χαλί, lekes xali

Μάθε όλους τους τρόπους για στεγνό καθάρισμα χαλιών στο σπίτι

Πώς να καθαρίσετε λεκέδες από κόκκινο κρασί από το χαλί σας:

1ος τρόπος: Σόδα 

Ναι, σόδα, το ανθρακούχο νερό που πίνουμε! Έχει παρατηρηθεί ότι η σόδα έχει πολύ καλή καθαριστική δράση. Μάλιστα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική με κολλώδεις ουσίες και σε λεκέδες με χρώμα. Αυτό καθώς το ανθρακικό που περιέχει “φουσκώνει” τον λεκέ και τον φέρνει προς τα πάνω ή τον ξεκολλάει από την επιφάνεια που βρίσκεται.

Οδηγίες:

1.Ταμπονάρετε τον λεκέ με ένα στεγνό και καθαρό πανί, κατα προτίμηση λευκό ώστε να μην αποχρωματιστεί και αφήσει στίγμα πάνω στο χαλί. Το πανί θα ‘ρουφήξει’ κάποια ποσότητα του λεκέ και έτσι θα γίνει πιο εύκολος ο καθαρισμός του. Αυτό βέβαια θα πρέπει να γίνει άμεσα και όσο ο λεκές είναι ακόμη φρέσκος καθώς σε περίπτωση που στεγνώσει θα είναι δύσκολα τα πράγματα!

2. Μόλις τελειώσετε με αυτό, ρίξτε μια ποσότητα σόδας επάνω στον λεκέ και αφήστε την για λίγα λεπτά να δράσει. Ταμπονάρετε ξανά με το πανί από την καθαρή του πλευρά και όχι από εκεί που είναι ήδη λερωμένο.

3. Επαναλάβετε με τη σόδα και το ταμπονάρισμα με το πανί όσες φορές χρειαστεί.

2ος τρόπος: Υγρό πιάτων και λευκό ξύδι

Το υγρό πιάτων καθαρίζει αποτελεσματικά λεκέδες όχι μόνο στα πιάτα αλλά και στα υφάσματα. Αν έχετε λεκέ που επιμένει σε κάποιο ρούχο σας τότε δοκιμάστε να τον τρίψετε με υγρό πιάτων, κάνει θαύματα!

Από την άλλη το ξύδι έχει αντιμικροβιακή δράση και χρησιμοποιείται πολλές φορές και ως καθαριστικό. Οπότε μπορεί να σας βοηθήσει και με τον λεκέ από κόκκινο κρασί στο χαλί σας!

Και τα δύο μαζί κάνουν ένα εξαιρετικό καθοριστικό λεκέδων.

katharismos xaliou, καθαρισμός χαλιού, καθάρισμα χαλιού, katharisma xaliou

Οδηγίες:

  1. Ταμπονάρετε για να ‘τραβήξετε’ το λεκέ, όσο γίνεται, με ένα καθαρό στεγνό πανί. Όπως είπαμε όσο το δυνατόν πιο άμεσα γίνεται!
  2. Φτιάξτε ένα μείγμα με 1 κουταλιά της σούπας υγρό πιάτων και 1 κουταλιά της σούπας λευκό ξύδι σε 2 φλιτζάνια ζεστό νερό. 
  3. Ρίξτε λίγο μείγμα πάνω στο λεκέ, αφήστε ο λιγάκι να δράσει και ταμπονάρετε και πάλι με το πανί.
  4. Επαναλάβετε αν χρειαστεί. Η ποσότητα είναι ενδεικτική, αν χρειαστείτε περισσότερο μείγμα τότε διπλασιάστε τις ποσότητες.

3ος τρόπος: Υπεροξείδιο του υδρογόνου

Μην τρομάζετε με την ονομασία! Είναι το γνωστό μας οξυζενέ! Το υπεροξείδιο του υδρογόνου (hydrogen peroxide) είναι ένας οξειδωτικός παράγοντας που χρησιμοποιείται ως αντισηπτικό, απολυμαντικό και αποσμητικό.

Πέρα όμως από την αντιμικροβιακή και αντισηπτική δράση χρησιμοποιείται και ως καθαριστικό ή λευκαντικό, ενώ είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό έναντι των λεκέδων.

Οδηγίες:

1. Ταμπονάρετε με ένα καθαρό πανί για να ‘τραβήξετε’ το λεκέ όσο γίνεται.

2. Αναμείξτε 2 μέρη υπεροξειδίου του υδρογόνου και 1 μέρος υγρό πιάτων. 

3. Εφαρμόστε πάνω στον λεκέ και ταμπονάρετε με το πανί και πάλι από την καθαρή πλευρά όπως είπαμε.

4. Επαναλάβετε αν χρειαστεί.

Προσοχή! 

Επειδή ενδέχεται αυτό το μείγμα να είναι λίγο δυνατό για το χαλί σας και να προκαλέσει αποχρωματισμό, δοκιμάστε πρώτα με μια μικρή ποσότητα σε κάποια άκρη του χαλιού ή σε κάποιο σημείο που δεν θα φαίνεται όπως προείπαμε.

lekes apo kokkino krasi, λεκες από κόκκινο κρασι, λεκές χαλί, lekes xali

Που Βοηθούν Οι Βιολογικοί Καθαρισμοί & Τι Προσφέρουν

Σε περίπτωση που ο λεκές έχει προλάβει και έχει στεγνώσει πιθανότατα θα σας παιδέψει λίγο παραπάνω. Και πάλι όμως μπορεί να καθαριστεί. Αν παρόλα αυτά δείτε ότι επιμένει και δεν βγαίνει τότε καλύτερα καλύτερα να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό. Τα καθαριστήρια χαλιών με ειδικά καθαριστικά και διαδικασίες σίγουρα θα μπορέσουν να απομακρύνουν πιο αποτελεσματικά τον λεκέ.

Είτε με λεκέ από κόκκινο κρασί, είτε με οποιονδήποτε λεκέ, είτε επειδή θέλετε το χαλί σας να παραμείνει σε καλή κατάσταση καλό είναι να κάνετε πού και πού ένα βιολογικό καθαρισμό. Ο βιολογικός καθαρισμός όχι μόνο θα καθαρίσει το χαλί σας από τους λεκέδες και θα το φρεσκάρει αλλά θα απομακρύνει βλαβερά μικρόβια και ιούς. Δυστυχώς σε όσο καλή κατάσταση και αν διατηρούμε το χαλί μας, όσο και αν το προσέχουμε, υπάρχουν μικροοργανισμοί που κάθονται εκεί και μόνο με έναν καλό καθαρισμό μπορούν να απομακρυνθούν.

Επίσης, θα πρέπει απαραιτήτως μια φορά το χρόνο να κάνετε ένα καλό καθαρισμό στο χαλί σας πριν το αποθηκεύσετε. Αν δεν είστε σίγουροι πώς να το κάνετε τότε απευθυνθείτε σε κάποιο καθαριστήριο. Ενώ φροντίστε να το αποθηκεύσετε το ίδιο επιμελώς σε στεγνό και καθαρό μέρος, με θήκη, μέχρι να το ξαναστρώσετε τον επόμενο χειμώνα.

Για οποιαδήποτε άλλη απορία έχετε θα χαρούμε να βοηθήσουμε!

Ακολουθήστε μας στο Instagram για περισσότερα tips και πληροφορίες!

Πλύσιμο Χαλιών Θεσσαλονίκη