brwmika antikeimena, bromide antikeimena, βρώμικα αντικειμενα, bathroom, μπανιο

 Έχετε σκεφτεί ποια μπορεί να είναι τα πιο βρώμικα αντικέιμενα που υπάρχουν στο σπίτι σας;Πόσα μικρόβια μπορεί να υπάρχουν και ότι μπορεί να είναι κρυμμένα ακόμη και σε μέρη που δεν φαντάζεστε; 

Όσο και αν δε θέλουμε να το παραδεχτούμε στο σπίτι μας τα μικρόβια και ιοί κάνουν πάρτυ. Μάλιστα αν βρεθούν στις σωστές θερμοκρασίες και υπό ευνοοικές συνθήκες πολλάπλασιάζονται! 

Ίσως φαντάζεστε ότι υπάρχουν αρκετά βρώμικα αντικείμενα σπίτι, αλλά πιθανότατα κάποια από τα παρακάτω δε σας είχαν περάσει από το μυαλό!

Τι εννοούμε όταν λέμε μικρόβια;

Μικρόβια(επίσημα μικροοργανισμοί) ονομάζονται οι ζωντανοί οργανισμοί (οι ιοί δεν θεωρούνται ζωντανοί οργανισμοί) συνήθως μονοκύτταροι και σχετικά απλοί στην κατασκευή, τους οποίους δεν μπορούμε να διακρίνουμε με γυμνό μάτι. Τέτοιοι μικροοργανισμοί είναι τα βακτήρια, οι μύκητες, τα μικροφύκη και τα πρωτόζωα. 

Όχι, δεν είναι όλα τα μικρόβια επιβλαβή, ευτυχώς για εμάς! Παρόλα αυτά υπάρχουν βακτήρια και ιοί που μπορούν να προκαλέσουν ασθένια. 

Τα πιο συχνά είναι: 

  • Σταφυλόκοκκος 
  • Σπόροι μούχλας 
  • Σαλμονέλα 
  • E-coli 
  • Εξίσου βλαβεροί είναι και οι ιοί πρώτος και καλύτερος, ο γνωστός ύποπτος… κορονοϊός 

 Πριν να δούμε ποια είναι τα πιο βρώμικα αντικείμενα στο σπίτι μας πάμε να δούμε πώς εξαπλώνονται τα βακτήρια και οι ιοί. 

Τα βακτήρια και οι ιοί μπορούν να μεταδοθούν από άτομο σε άτομο ή μέσω των επιφανειών. 

Κάποιοι  παράγοντες που επηρεάζουν τη ζωή των βακτηρίων και των ιών, είναι: 

  • Ο τύπος επιφάνειας, όπως συμπαγείς επιφάνειες π.χ. πάγκοι ή επιφάνειες με υφή όπως έπιπλα ή ρούχα 
  • Οι συνήθειες ζωής, όπως το τακτικό πλύσιμο ρούχων ή η απολύμανση επιφανειών 
  • Καθημερινές συνήθειες, όπως το πλύσιμο των χεριών σας ή το τακτικό μπάνιο 
  • Διαδικασίες καθαρισμού και η χρήση κατάλληλων προϊόντων και οινοπνεύματος  
  • Ο αερισμός του χώρου 
  • Οι διαφορετικοί χώροι του σπιτιού σας, οι οποίοι έχουν διαφορετικά επίπεδα κινδύνου και εκτείθονται περισσότερο ή λιγότερο σε βακτήρια και ιούς, όπως το μπάνιο ή η κουζίνα.  

Διαβάστε και αυτό:Καθαρό Σπίτι Σημαίνει Λιγότερη Αρνητική Ενέργεια

Ποια είναι λοιπόν τα πιο βρώμικα αντικείμενα μέσα στο σπίτι;

1.Το σφουγγάρι της κουζίνας 

Μπορεί να προκαλεί σοκ όμως σύμφωνα με έρευνες πάνω από το 75% των σφουγγαριών πιάτων είχαν βακτήρια Salmonella, E. coli και περιττώματα σε σύγκριση με τις λαβές της βρύσης του μπάνιου που είχαν 9%. 

Σκεφτείτε πόσα πράγματα καθαρίζετε με το σφουγγαράκι κουζίνας. Πιάτα, ποτήρια και πάγκους. Σκεφτείτε επίσης ότι μετά το καθάρισμα το σφουγγάρι μένει βρεγμένο ή νωπό. Η υγρασία είναι το ιδανικό περιβάλλον για να αναπτυχθούν και να εξαπλωθούν ιοί και μικρόβια. 

Ίσως σας φανεί περίεργο όμως το σφουγγάρι σας είναι η Νο1 εστία μικροβίων στην κουζίνα σας. Σύμφωνα με ελέγχους συστήνεται να αλλάζετε το σφουγγάρι μια φορά την εβδομάδα! 

Άλλα σκεύη και αντικείμενα στην κουζίνα σας που χρειάζονται συχνό καθαρισμό είναι: 

  •  Οι σανίδες κοπής 
  • Η καφετιέρα σας 
  • Το ψυγείο, ειδικά σημεία που έρχονται σε επαφή με άψητα κρέατα και άπλυτα τρόφιμα 
  • Ο νεροχύτης κουζίνας και ο πάγκος 
bromide antikeimena, kitchen sink, νεροχύτης

Tips: 

  • Χρησιμοποιήστε απολυμαντικά μαντηλάκια στη βρύση, τις επιφάνειες του ψυγείου και τους πάγκους. 
  • Ζεστάνετε τα υγρά σφουγγάρια στο φούρνο μικροκυμάτων για ένα λεπτό για να σκοτώσετε τα βακτήρια. 
  • Μουλιάστε τα σφουγγάρια σε ένα τέταρτο ζεστό νερό με μισό κουταλάκι του γλυκού σόδα. 
  • Αλλάζετε τις πετσέτες των πιάτων τακτικά. 
  • Πλένετε τα χέρια σας πριν και μετά το άγγιγμα ή το χειρισμό τροφίμων, ειδικά άψητων κρεάτων 

2. Διακόπτες, πόμολα και χερούλια. 

Σκεφτείτε… καθαρίζετε τα πόμολα της πόρτας, της κουζίνας, του ψυγείου όσο τακτικά ξεσκονίζετε ή σκουπίζετε; 

Τα πόμολα, οι χειρολαβές και οι διακόπτες φώτων είναι μερικά λιγότερο από προφανή μέρη για μικρόβια κι όμως είναι από τα πιο βρώμικα αντικείμενα στο σπίτι σας.

Ενώ πολλοί άνθρωποι υποθέτουν ότι το πόμολο της πόρτας του μπάνιου θα ήταν το πιο βρώμικο, σύμφωνα με έρευνες υπερισχύουν οι διακόπτες φώτων του μπάνιου, οι λαβές του ψυγείου και του φούρνου. 

Ενώ συνηθως καθαρίζουμε και ξεσκονίζουμε το υπόλοιπο σπίτι έχουμε την τάση να ξεχνάμε αυτά τα σημεία με αποτέλεσμα να συγκεντρώνουν πλήθος μικροβίων. 

Ένα tip που μπορούμε να σας δώσουμε είναι να έχετε πάντα stand by απολυμαντικά μαντηλάκια για να χρησιμοποιείτε, ενώ μην ξεχνάτε να καθαρίζετε και αυτές τις επιφάνειες. 

brwmika antikeimena, bromide antikeimena, βρώμικα αντικειμενα, bathroom, μπανιο

3. Νεσεσέρ Καλλυντικών 

Κι όμως το νεσεσέρ σας εκτός από καλλυντικά μεταφέρει και πολλά μικρόβια τα οποία κρύβονται καλά σε γωνιες, τρύπες και σχισμές, ειδικά αν το μεταφέρετε και έξω από το σπίτι.  Τα μικρόβια ζουν κατα βάση σε πινέλα και σφουγγαράκια μακιγιάζ και μπορούν να προκαλέσουν μολύνσεις σε δέρμα και μάτια.  

Ίσως χρειαστεί να αλλάξετε τον τρόπο αποθήκευσης των καλλυντικών σας.  Τα προϊόντα θα πρέπει ιδανικά να διατηρούνται σε καθαρό, στεγνό χώρο σε θερμοκρασία δωματίου. Για να διατηρήσετε τα πινέλα μακιγιάζ καθαρά, μπορείτε να τα πλένετε μία φορά την εβδομάδα με κανονικό σαπούνι και νερό ή επίσης να χρησιμοποιείτε σπρέι αλκοόλης στα πινέλα.  

Πολλοί γιατροί συνιστούν να αντικαθιστάτε τα καλλυντικά κάθε 6 μήνες και να αποφύγετε το μακιγιαζ ματιών σε περίπτωση μόλυνσης. 

4. Βρώμικα αντικείμενα στο μπάνιο

brwmika antikeimena, bromide antikeimena, βρώμικα αντικειμενα, bathroom, μπανιο

Και πάμε στο συνήθη ύποπτο. Εδώ δε θα πούμε μόνο για ένα αντικείμενο καθώς στο μπάνιο υπάρχει ολόκληρη λίστα από βρώμικα αντικείμενα! 

Λόγω της υγρασίας από ένα ζεστό ντους, το μπάνιο είναι  ένα τέλειο μέρος για την ανάπτυξη μικροβίων. Το ότι υπάρχουν μικρόβια και ιοί στο μπάνιο προφανώς δεν αποτελεί έκπληξη. Ίσως όμως σας εκπλήξει το πού μπορεί να κρύβονται!

Τα σημεία στα οποία πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή είναι: 

  • μπανιέρα/ ντουζ 
  • χερούλι βρύσης 
  • επιφάνεια δαπέδου γύρω από την τουαλέτα 
  • πετσέτες μπάνιου 
  • οδοντόβουρτσες / σφουγγάρια

Μπορείτε να σκουπίζετε επιφάνειες και λαβές με απολυμαντικά μαντηλάκια, για πιο γρήγορα σε καθημερινή βάση και να κάνετε σχολαστικό καθαρισμό μία φορά την εβδομάδα απαραίτητα. 

Μια παλιά οδοντόβουρτσα μπορεί να είναι χρήσιμη για τον καθαρισμό μικρών χώρων, όπως γύρω από τις αποχετεύσεις και τις βρύσες. Θα πρέπει επίσης να αντικαθιστάτε τις πετσέτες μπάνιου μία φορά την εβδομάδα τουλάχιστον, αν όχι πιο τακτικά και τις οδοντόβουρτσες κάθε 6 μήνες. 

5. Το τηλεχειριστήριο 

Τα τηλεχειριστήρια όπως και  τα πληκτρολόγια υπολογιστών, τα τηλέφωνα και τα tablet είναι από τα πιο βρώμικα αντικείμενα καθώς χρησιμοποιούνται συχνά από πολλά μέλη της οικογένειας. Καθώς η μεγαλύτερη ποσότητα μικροβίων μεταφέρεται μέσω των χεριών καταλαβαίνετε πόσα μικρόβια κατασκηνώνουν πάνω στο τηλεκοντρόλ. 

Εδώ και πάλι τα απολυμαντικά μαντηλάκια μπορούν να αποδειχθούν σωτήρια. Φροντίστε να καθαρίζετε και να απολυμένετε καθημερινά το τηλεχειριστήριο σας. 

6. Το στρώμα σας 

Όταν ξαπλώνουμε στο κρεβάτι καθώς το σώμα τρίβεται στο στρώμα πέφτουν νεκρά κύτταρα, ιδρώτας και σωματικά υγρά. Όλα αυτά αποτελούν σούπερ τροφή για τα ακάρεα της σκόνης αλλά και για πολλά μικρόβια.  

Οπότε αν θέλετε ένα καθαρό στρώμα για να αράζετε ,σίγουρα θα πρέπει να αλλάζετε τακτικά τα σεντόνια σας και κάθε τόσο να καθαρίζετε το στρώμα σας, είτε μόνοι σας, είτε καλώντας κάποιον ειδικό να το κάνει για εσάς. 

Ιδανικά θα πρέπει να γίνεται ένας βιολογικός καθαρισμός τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο αν όχι μια φορά το εξάμηνο. 

Επίσης, με κάθε ευκαιρία θα πρέπει να αφήνετε να μπαίνει στο δωμάτιο φρέσκος αέρας και ήλιος, ενώ ποτέ μην κάθεστε με ρούχα που φορούσατε και έξω πάνω στο κρεβάτι σας. 
 

Διαβάστε και αυτό:Πότε Επιτρέπεται ο Καθαρισμός Στρώματος Με Χλωρίνη

 7. Ο καναπές σας  

Ένα μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάμε στον καναπέ μας. Μαζί με εμάς και τα μικρόβια που κουβαλάμε με τα ρούχα και το σώμα μας.  Επιπλέον, πολλές φορές τσιμπολογάμε το κάτιτις μας επάνω στον καναπέ. Για να μην αναφέρουμε αν έχουμε μικρά παιδιά ή κατοικίδια! 

Οπότε δυστυχώς ο καναπές μας είναι από τα πιο βρώμικα αντικείμενα μέσα στο σπίτι! 

Μάλιστα θεωρείτε ότι είναι και το πιο βρόμικο έπιπλο μέσα στο σπίτι! 

 Σίγουρα ένας βιολογικός καθαρισμός πού και πού είναι απαραίτητος! Όμως, μπορείτε και μόνοι σας να κάνετε αρκετά πράγματα για να σώσετε την κατάσταση!  Πλύνετε στο πλυντήριο τα μαξιλάρια του καναπέ ή έστω τα καλύμματα. Αν έχετε ατμοκαθαριστή βάλτε και αυτόν στο παιχνίδι ή έστω σκουπίστε τον καναπέ σας με την ηλεκτρική σκούπα. 

Καθαρό Σπίτι Σημαίνει Λιγότερη Αρνητική Ενέργεια

Κι άλλα tips VS βρώμικα αντικείμενα!

Υιοθετήστε καλές συνήθειες:

  • Ένας τρόπος για να μην εξαπλωθούν τα βακτήρια και οι ιοί είναι να διατηρείτε τα πράγματα καθαρά, οπότε, τακτικό και καλό καθάρισμα σε όλους τους χώρους του σπιτιού.  
  • Επιμείνετε στις γωνίες ή σε μέρη που είναι πιο δύσκολο να καθαριστούν. 
  • Βγάζετε τα παπούτσια σας πριν μπείτε στο σπίτι και απαιτήστε από τους επισκέπτες σας να κάνουν το ίδιο. 
  • Πλένετε τα χέρια σας τακτικά ειδικά αν έχετε καθαρίσει πριν ή αν έχετε αγγίξει ωμά κρέατα 

Μπορεί όλα τα παραπάνω αντικείμενα να έχει αποδειχθεί ότι φέρουν τα περισσότερα μικρόβια, όμως έχετε υπόψη πως οπουδήποτε υπάρχει υγρασία και κλεισούρα είναι το ιδανικό περιβάλλον για μικρόβια και ιούς. Οπότε αν έχετε χώρο που βρίσκεται το πλυντήριο/στεγνωτήριο ή κάποια αποθήκη μην παραλείψετε το τακτικό καθάρισμα και εκεί. 

Είχατε σκεφτεί όλα αυτά τα ‘ύποπτα ‘ μέρη; Ή δεν περιμένατε να βρείτε τόσα βρώμικα αντικείμενα; Τώρα που ξέρετε, τι θα κάνετε;! 

Ακολουθήστε μας και στο Instagram για ακόμα περισσότερα tips και συμβουλές καθαρισμού.