Η προσωπική υγιεινή είναι πολύ σημαντική κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Κορονοιού.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοιού, αναφερόμαστε στην προσωπική υγιεινή χρησιμοποιώντας τις λέξεις καθαρισμός, απολύμανση και αποστείρωση. Αν και οι λέξεις καθαρισμός, απολύμανση και αποστείρωση χρησιμοποιούνται ευρέως εναλλάξ, δεν αφορούν στην ίδια διαδικασία.

Ας δούμε ποια είναι η διαφορά τους!

Καθαρισμός

Ο καθαρισμός είναι η αφαίρεση οποιουδήποτε ορατού σωματιδίου, αφορά κυρίως σε σκόνη. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) περιγράφουν τον καθαρισμό  ως “απομάκρυνση ξένων υλικών (χώματος και οργανικών υλικών) από αντικείμενα, που συνήθως επιτυγχάνεται χρησιμοποιώντας νερό με απορρυπαντικά ή ενζυματικά προϊόντα”. Το στάδιο της καθαριότητας πρέπει να είναι πάντα το πρώτο βήμα πριν τις εφαρμογές είτε της απολύμανσης, είτε της αποστείρωσης.

“Αρκεί να καθαρίζουμε τα σπίτια μας όπως πάντα, αν δεν υπάρχουν μέλη της οικογένειας που έχουν μολυνθεί. Αλλά αυτή η διαδικασία πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν σκοτώνει τα βακτήρια ή τον ιό. Αντίθετα, μειώνει το ποσοστό τους στην επιφάνεια », λέει ο Δρ Vinay D., Σύμβουλος και Προϊστάμενος στο Τμήμα Μολυσματικών Ασθενειών του Νοσοκομείου Apollo. “Εάν υπάρχουν άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον κοροναϊό, πρέπει να καθαρίζουμε τους κοινόχρηστους χώρους και τις επιφάνειες που αγγίζει το άτομο, για να αποφύγουμε την εξάπλωσή του ιού και στη συνέχεια να τους απολυμαίνουμε”…

Απολύμανση

Η απολύμανση μειώνει το μικροβιακό φορτίο σε επιφάνειες ή αντικείμενα με τη χρήση χημικών ουσιών. Δεν καθαρίζει βρώμικες επιφάνειες ούτε απομακρύνει τα μικρόβια.

Η μείωση των μικροβίων μέσω της απολύμανσης σε μια επιφάνεια μετά τον καθαρισμό μπορεί να μειώσει περαιτέρω τον κίνδυνο εξάπλωσης της μόλυνσης.

Η απολύμανση μας βοηθά να σκοτώνουμε τα μικρόβια με τη χρήση χημικών ουσιών. “Αυτό μπορεί να γίνει με λευκαντικό, χλώριο ή οποιοδήποτε αλκοολούχο προϊόν που διατίθεται στην αγορά..

Ορισμένοι κοινόχρηστοι χώροι που πρέπει να απολυμανθούν είναι τα ντουλάπια, οι διακόπτες φωτός, οι πάγκοι, οι πίνακες, οι λαβές, οι βρύσες, οι τουαλέτες και οι ηλεκτρονικές συσκευές. “Ελέγξτε εάν το προϊόν λέει απολυμαντικό στην ετικέτα του και βεβαιωθείτε ότι δεν έχει περάσει η ημερομηνία λήξης του. Ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή για την εφαρμογή του. Είναι καλύτερο να φοράτε γάντια όταν χειρίζεστε απολυμαντικά για να αποτρέψετε τον ερεθισμό στο δέρμα », προειδοποιεί ο Δρ Vinay

Αποστείρωση

Η αποστείρωση καταστρέφει όλους τους μικροοργανισμούς σε μια επιφάνεια ή σε ένα υγρό. Αυτό εμποδίζει τη μετάδοση ασθένειας που σχετίζεται με τη χρήση αυτού του στοιχείου. Η αποστείρωση πραγματοποιείται με την χρήση τεχνολογιών αιχμής όπως η βακτηριοκτόνος ακτινοβολία UVGI και η φωτοκαταλυτική οξείδωση.

Οι Τεχνολογίες της Αποστείρωσης και πως Λειτουργούν 

UVC light

Η αποστείρωση με UVC light, είναι ένα μία αποτελεσματική, οικονομική και φιλική προς το περιβάλλον μέθοδος, που καταστρέφει κάθε μικροοργανισμό προσβάλλοντας απευθείας το DNA του.

Η αποστείρωση με UVC light είναι μια τεκμηριωμένη επιστημονικά μέθοδος που χρησιμοποιείται επί πολλές δεκαετίες για την καταπολέμηση των παθογόνων μικροοργανισμών στον αέρα και τις επιφάνειες.

Η UVC λειτουργεί βάσει της αρχής της παραγωγής φωτός γύρω από το μήκος κύματος των 254nm.

Η ακτινοβολία σε αυτό το μήκος κύματος, απορροφάται από τους μικροοργανισμούς, και  είναι αποτελεσματική στην καταστροφή των νουκλεϊνικών οξέων τους, αφήνοντας τους ανίκανους  να ασκήσουν ζωτικές κυτταρικές λειτουργίες. Αυτή η σοβαρή βλάβη εμποδίζει τους  μικροοργανισμούς να αναπαραχθούν επιτυγχάνοντας την αδρανοποίηση τους

Φωτοκαταλυτική οξείδωση (PCO)

Η υπεριώδης ακτινοβολία αντιδρά με τον καταλύτη  που βρίσκεται εντός των συσκευών (Ti02) για να σχηματίσει εξαιρετικά δραστικές αλλά βραχύβιες οξειδωτικές  ρίζες (OH) οι οποίες διασπούν τις πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCs) και κάθε αιωρούμενο μολυσματικό παράγοντα.

Όζον 

Η έντονη οξειδωτική δράση και η μη υπολειμματικότητα του όζοντος, λόγω της ταχείας διάσπασής του προς οξυγόνο, το καθιστούν εξαιρετικό φυσικό αποσμητικό μέσο, μικροβιοκτόνο και μυκητοκτόνο.

Οφέλη

  1. Αξιοποιώντας την υπεριώδη τεχνολογία, οι υπηρεσίες μας μπορούν να εξουδετερώσουν βακτήρια, ιούς, μύκητες, οσμές, αλλεργιογόνα και πτητικές οργανικές ενώσεις αλλά και να περιορίσουν τη μετάδοση των ιογενών και βακτηριακών λοιμώξεων.
  2. Οι υπηρεσίες της αποστείρωσης βρίσκουν εφαρμογή σε πάρα πολλούς κλάδους (ιατρικό, τουριστικό, εστίαση, logistics, εκπαιδευτικό, παραγωγής και μεταποίησης τροφίμων και φαρμάκων, επεξεργασίας απορριμμάτων κ.α.), για ένα περιβάλλον ασφαλές και ελεύθερο παθογόνων μικροβίων.
  3. Η εφαρμογή των υπηρεσιών μας, αποτελεί ένα ιδανικό εργαλείο βελτίωσης του περιβάλλοντος και μείωσης του κινδύνου επιμόλυνσης σε χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος και άρα μπορεί να συμπεριληφθεί στο RISK MANAGEMENT των προτύπων ποιότητας.
  4. Οι τεχνολογίες  αυτές είναι το επόμενο βήμα προς το μέλλον, δεδομένης της πλήρους αποδοχής και εφαρμογής τους σε χώρες όπως οι ΗΠΑ  και το ΗΒ.

Οργανισμοί όπως οι FDAWHOCDCASRHAEHPA ήδη έχουν ενσωματώσει την τεχνολογία UVGI στα υπάρχοντα πρωτόκολλα Υγιεινής και Ασφάλειας.

Εφαρμογές

  • Κατοικίες
  • Γραφεία
  • Ξενοδοχεία-Spa
  • Κλινικές-Κέντρα Αποκατάστασης
  • Ιατρεία
  • Μονάδες Φροντίδας ηλικιωμένων
  • Παιδικοί σταθμοί
  • Γυμναστήρια
  • Χώροι επεξεργασίας τροφίμων
  • Χώροι παρασκευής καλλυντικών
  • Εργοστάσια ανακύκλωσης
  • Πτηνοτροφεία
  • Χώροι αποθήκευσης
  • Πλοία