Συμβουλές για να κάνετε τα χαλιά σας να μοιάζουν σαν καινούργια.

Τα χαλιά στο σπίτι έχουν το πλεονέκτημα να δίνουν μια cozy διάθεση και να δημιουργούν μια ατμόσφαιρα γεμάτη ζεστασιά και θαλπωρή. Είναι τέτοια η δυναμική τους στον χώρο που πολλές φορές σε καλούν να καθίσεις ή να ξαπλώσεις επάνω τους αδιαφορώντας για τους καναπέδες και τις πολυθρόνες. Κι εδώ ξεκινούν τα προβλήματα!

Οι υπέροχοι κόμποι του χαλιού μας, που δημιουργούν το αφράτο πάχος, δεν είναι θελκτικοί μονάχα για εμάς αλλά και για αμέτρητους μικροοργανισμούς που δεν είναι φιλικοί, ούτε ως προς το δέρμα μας, ούτε ως προς την υγεία μας.

Κάνε τον καθαρισμό στο σπίτι παιχνιδάκι

Ας μην ξεχνάμε, φυσικά, τους λεκέδες που μπορούν σε μία στιγμή να καταστρέψουν το χαλαρωτικό σκηνικό που περιγράψαμε και να μας γίνουν έμμονη ιδέα κάθε φορά που το μάτι μας πέφτει πάνω στην στάμπα που άφησε το ατύχημα. Αν μάλιστα, στο σπίτι ζουν παιδιά και κατοικίδια, τότε ο καθαρισμός των χαλιών γίνεται αναγκαστικά συχνότερος αλλά και επιβεβλημένος. Για όλους αυτούς τους λόγους, έχουμε δημιουργήσει ένα οδηγό για τον καθαρισμό χαλιών στο σπίτι με συμβουλές για να εξολοθρεύσετε τους μικροοργανισμούς αλλά και την βρωμιά. 

TIPS ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΧΑΛΙΩΝ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Tips για τον καθαρισμό χαλιών στο σπίτι

Όπως μας έχει διδάξει η παράδοση, η καλή νοικοκυρά στρώνει τα χαλιά του Αγίου Δημήτριου και τα σηκώνει του Αγίου Κωνσταντίνου και της Αγίας Ελένης (21η Μαΐου δηλαδή). Είτε, λοιπόν, έχετε σκοπό να μαζέψετε τα χαλιά, είτε σκοπεύετε να τ’ αφήσετε για τους καλοκαιρινούς μήνες, το μόνο σίγουρο είναι πως χρειάζονται ένα καλό καθάρισμα. Μπορεί η διαδικασία να φαντάζει τρομακτική κι επίπονη, όμως, υπάρχει τρόπος να γίνει όσο το δυνατόν πιο γρήγορη κι εύκολη.

Σε κάθε περίπτωση, ενδείκνυται μία φορά την εβδομάδα να τινάζετε τα χαλιά σας και στην συνέχεια να τα σκουπίζετε με την ηλεκτρική.

Το πρώτο βήμα για τον καθαρισμό των χαλιών στο σπίτι είναι ν’ αναζητήσετε και να διαβάσετε προσεκτικά την ετικέτα που βρίσκεται στο πίσω μέσω τους χαλιού ώστε να μην ακολουθήσετε μια τεχνική που είναι απαγορευτική για την σύνθεση του. Για να είμαστε ασφαλείς, κάντε την δοκιμή της τεχνικής ή του διαλύματος σε μια μικρή περιοχή για να ελέγξετε την αντίδραση.

Το επόμενο βήμα είναι να απορροφήσουμε την οικιακή σκόνη, που όπως έχουμε ξαναπεί φιλοξενεί τα πολυακουσμένα ακάρεα. Φυσικά, σ’ αυτό σύμμαχος μας είναι η ηλεκτρική σκούπα. Μην τεμπελιάσετε μ΄ όσα βλέπει η πεθερά και περιοριστείτε στην μία πλευρά του χαλιού αλλά καθαρίστε σχολαστικά το πάτωμα και την πλευρά που το σκεπάζει.

Θυμάστε, όταν στον καθαρισμό στρωμάτων, αναφερθήκαμε στην μαγειρική σόδα; Γι’ άλλη μια φορά, θα μας λύσει τα χέρια. Αφού την αφήσετε να δράσει για ένα βράδυ έχοντας τρίψει καλά προηγουμένως με μία βούρτσα, το επόμενο πρωί θα μαζέψετε τα υπολείμματα με την ηλεκτρική. Όχι μόνο θα έχει βγει νικητής στην μάχη με την βρωμιά αλλά θα έχει υπερκαλύψει και τις ενοχλητικές μυρωδιές.

καθαρισμος χαλιου με μαγειρικη σοδα

Αν πάλι το χαλί σας απαιτεί πιο δραστικές μεθόδους, η λύση κρύβεται στην κουζίνα σας. Ένα μείγμα με 2 κουταλιές της σούπας χοντρό αλάτι και μισή κουταλιά ξύδι σε συνδυασμό με μπόλικο τρίψιμο, μπορεί να κάνει θαύματα. Μόλις στεγνώσει, περάστε το χαλί σας με την ηλεκτρική.

Ένα άλλο σπιτικό διάλυμα, απαιτεί 1 κ.γ. υγρό πιάτων, 1 κ.σ. λευκό ξύδι κι ένα φλιτζάνι βρασμένο νερό. Και σε αυτή την περίπτωση, ακολουθείτε την προηγούμενη διαδικασία. Προσοχή! Μην μιμηθείτε την συνήθεια των μανάδων μας να κρεμάνε το χαλί από το μπαλκόνι, καθώς η έκθεση στον ήλιο αλλοιώνει το χρώμα του.

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ Ο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΧΑΛΙΩΝ

επαγγελματικος καθαρισμος χαλιων

Αν δεν έχετε τον χρόνο ή την διάθεση να μπείτε στην διαδικασία καθαρισμού των χαλιών στο σπίτι, ο βιολογικός καθαρισμός χαλιών είναι η λύση στο πρόβλημα σας. Δεν είναι, όμως, μόνο η ενέργεια που εξοικονομείτε με την συμβολή ενός επαγγελματία. Εκτός από το αισθητικό αποτέλεσμα, ο βιολογικός καθαρισμός επιτυγχάνει την πλήρη απορρύπανση μέχρι το βάθος της ίνας εξολοθρεύοντας ακάρεα, μύκητες, βακτήρια και άλλους μικροοργανισμούς που έχουν φωλιάσει στο χαλί σας.

Βιολογικός Καθαρισμός Χαλιών
Βιολογικός Καθαρισμός Χαλιών