Χρήσιμες συμβουλές για να πετύχει ο καθαρισμός μάλλινων χαλιών στο σπίτι.
Τα χαλιά δεν αποτελούν το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό, όταν αποφασίζουμε να καθαρίσουμε το σπίτι μας. Παρόλα αυτά, αποτελούν επικίνδυνες εστίες μικροβίων που συχνά υποτιμούμε. Όπως έχουμε ξαναπεί, μαζί με το στρώμα, τον καναπέ, τα μαξιλάρια, τις κουρτίνες κ.α. φιλοξενούν βλαβερούς μικροοργανισμός (μύκητες, βακτήρια, ακάρεα) που απειλούν την κατάσταση της υγείας μας. Γι’ αυτό δεν πρέπει να κάνουμε τα στραβά μάτια, όταν έρχεται η ώρα να φροντίσουμε τα χαλιά μας. Αν ανασταλτικό παράγοντα αποτελεί ο χρόνος, τότε μπορείτε ν’ απευθυνθείτε σ’ ένα εξειδικευμένο ταπητοκαθαριστήριο. Από την άλλη, αν το πρόβλημα είναι οικονομικό, τότε δεν έχετε παρά να καθαρίσετε το χαλί σας μόνοι σας στο σπίτι.
Η πρώτη απορία που αξίζει να λύσουμε είναι πόσο συχνά ενδείκνυται να καθαρίζουμε τα χαλιά μας. Αξίζει να βάλουμε ένα πρόγραμμα στη φροντίδα των χαλιών μας καθώς με αυτό τον τρόπο θα δείχνουν πιο όμορφα και θα επιμηκύνουν τον χρόνο ζωής τους. Η πρώτη συνήθεια που αξίζει να υιοθετήσουμε είναι το εβδομαδιαίο σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα. Σ’ ό,τι έχει να κάνει με τον καθαρισμό σε βάθος, προτείνεται πριν το μάζεμα για τους καλοκαιρινούς μήνες.
Στο σημείο αυτό είναι χρήσιμη η κατηγοριοποίηση των χαλιών με βάση τη σύνθεση τους. Στην πρώτη κατηγορία εντάσσονται όλα τα φυσικά υλικά (βαμβάκι, μετάξι, βισκόζη και μαλλί) ενώ στη δεύτερη κατηγορία έχουμε με τα συνθετικά υλικά (πολυεστέρας, νάιλον και πολυπροπυλένιο). Παρακάτω θ’ ασχοληθούμε εκτενώς με τον καθαρισμό των μάλλινων χαλιών στο σπίτι. Το καλό με τα μάλλινα χαλιά είναι πως έχουν μεγαλύτερη αντοχή στο χρόνο και λερώνονται δυσκολότερα. Γι’ αυτό κι αξίζει ειδική αναφορά στον καθαρισμό τους!
Οι παλιές νοικοκυρές έπλεναν το χαλί με το λάστιχο στο μπαλκόνι ή την αυλή. Η συμβουλή μας, όμως, είναι να μείνετε μακριά από αυτή την τακτική. Τόσο μεγάλη ποσότητα νερού θα διαβρώσει το χαλί σας, από τη στιγμή που δεν έχετε τον επαγγελματικό εξοπλισμό να απομακρύνετε την υγρασία.
Ο καθαρισμός των μάλλινων χαλιών στο σπίτι ξεκινά με την ηλεκτρική σκούπα. Αποφύγετε την κακή συνήθεια να πηγαίνετε μπρος-πίσω τη σκούπα και περιοριστείτε στη φορά του πέλους. Προσοχή! Μην ξεχάσετε την πίσω πλευρά του χαλιού.
Σειρά τώρα έχει το διάλυμα που θα αποδειχθεί σύμμαχος σας στον καθαρισμό των μάλλινων χαλιών στο σπίτι. Θα ρίξετε νερό σ’ ένα μπολ και θα προσθέσετε λευκό ξίδι, σε αναλογία 2 προς 3. Μπορεί να είναι απλό αλλά αφού τρίψετε με μία βούρτσα το χαλί σας, θα καταλάβετε πως είναι και θαυματουργό. Με απλά λόγια, και καθαρίζει και αναζωογονεί το χαλί σας.
Εδώ έχουμε άλλο ένα στοιχείο που πρέπει να δώσετε μεγάλη προσοχή. Μη διπλώσετε το χαλί αμέσως μετά τη διαδικασία. Είναι απαραίτητο να το αφήσετε ανοιχτό να στεγνώσει εντελώς με τον χρόνο του. Όπως είπαμε η υγρασία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του χαλιού μας, καθώς μπορεί να το καταστρέψει. Αφού στεγνώσει πολύ καλά, μόνο τότε μπορείτε να το κάνετε ρολό για να το αποθηκεύσετε.
Είναι απαραίτητο στο σημείο αυτό να ξεκαθαρίσουμε πως όλα τα παραπάνω αποτελούν την οικιακή συντήρηση που μπορούμε να προσφέρουμε μόνοι μας στο μάλλινο χαλί μας στο σπίτι. Αυτή η διαδικασία μπορεί να επαναλαμβάνεται μέσα στο χρόνο, αν και συνήθως οι περισσότεροι καθαρίζουν τα χαλιά τους, πριν το μάζεμα. Το αργότερο, όμως, ανά τριετία πρέπει να απευθύνεστε σ’ ένα εξειδικευμένο ταπητοκαθαριστήριο χαλιών που θα καθαρίσει σε βάθος το χαλί σας.