Χρήσιμες συμβουλές για να απομακρύνετε τον απρόσκλητο επισκέπτη στο στρώμα σας.
Γνωρίζετε τι κοινό έχουν το στρώμα, το χαλί, ο καναπές, τα μαξιλάρια και οι κουρτίνες σας; Αποτελούν φιλόξενα μέρη για να αναπτυχθούν τα ακάρεα εντός της οικίας σας! Στην πραγματικότητα, όπου υπάρχει οικιακή σκόνη, υπάρχουν και ακάρεα, εκτός κι αν έχετε φροντίσει να τα εξολοθρεύσετε.
Γιατί, όμως, χαρακτηρίζουμε τα ακάρεα εκτός από απρόσκλητους επισκέπτες και αόρατους εχθρούς; Όπως είναι προφανές ο πρώτος χαρακτηρισμός σχετίζεται με το γεγονός πως είναι τόσο μικροσκοπικοί που δεν τους εντοπίζει το γυμνό μάτι, όποια κι αν είναι η συγκέντρωση τους σε μια περιοχή. Ο δεύτερος έχει να κάνει με τις έρευνες που έχουν αποδείξει πως τα ακάρεα ευθύνονται για αλλεργικές αντιδράσεις με συμπτώματα όπως η δύσπνοια, η καταρροή και τα δερματικά προβλήματα.
Αρκεί να σκεφτείτε πως όλα αυτά προκαλούν προβλήματα ακόμη και στον ύπνο ο οποίος γίνεται ανήσυχος κι έχει συνεχή διαλείμματα. Γι’ αυτό τον λόγο παρακάτω θα επικεντρωθούμε σε tips που θα μειώσουν δραματικά τα ακάρεα στο στρώμα σας.
10 Συμβουλές για τα Ακάρεα
Για να είμαστε ειλικρινείς ο βιολογικός καθαρισμός στρώματος είναι ο κορυφαίος τρόπος για να απαλλαγείτε από τα ακάρεα αλλά κι όλους τους βλαβερούς μικροοργανισμούς όπως τους μύκητες και τα βακτήρια. Ο στεγνός καθαρισμός είναι εκείνος που επιτυγχάνει την εξόντωση του μικροβιακού φορτίο ενώ αν τον συνδυάσετε με τον υγρό καθαρισμό θα έχετε ένα εξαιρετικό αισθητικά αποτέλεσμα.
Όσον αφορά εκείνα που περνούν από το χέρι σας στην μάχη με τα ακάρεα, είναι σημαντικό να ελέγξετε την θερμοκρασία αλλά και την υγρασία στο υπνοδωμάτιο σας. Η θερμοκρασία θα πρέπει να κυμαίνεται από τους 24°C έως του 27°C και το ποσοστό της υγρασίας από το 70% έως το 80%.
Σχετικά με την ρύθμιση της υγρασίας στο υπνοδωμάτιο σας, σημαντικό ρόλο θα παίξει και η αγορά ενός αφυγραντήρα με ειδικό φίλτρο HEPA. Από την μία καθαρίζει τον αέρα και από την άλλη δεσμεύει το 97% των μικροοργανισμών επιτυγχάνοντας την αποστείρωση ενώ κοιμάστε.
Ας μην υποτιμούμε, όμως, και καθημερινές υποχρεώσεις που μας έχουν γίνει συνήθεια. Αν τα ακάρεα φωλιάζουν στην οικιακή σκόνη, δεν θα σας εκπλήξει πως πρέπει να καθαρίζουμε και να ξεσκονίζουμε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Φροντίστε επίσης μετά το σκούπισμα και το ξεσκόνισμα να σφουγγαρίζετε ή να περνάτε τις επιφάνειες με βρεγμένο πανί γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος ν’ ανακινείτε απλώς την σκόνη με αποτέλεσμα να κάνετε περισσότερο κακό, παρά καλό!
Σας συμβουλεύω να πλένετε τα κλινοσκεπάσματα σας σε υψηλές θερμοκρασίες, πάνω από 55°C για να σκοτώσετε τα ακάρεα. Αν αφήσετε για λίγο τον ήλιο να τα χτυπήσει στην απλώστρα (με προσοχή μην ξεθωριάσουν) θα έχετε έναν ακόμη σύμμαχο στην προσπάθεια σας. Θυμηθείτε πως καλό είναι να επαναλαμβάνετε την διαδικασία μία φορά την εβδομάδα και πως τα βαμβακερά και τα μεταξωτά υφάσματα είναι προτιμότερα καθώς δεν είναι φιλόξενα για τους μικροοργανισμούς.
Στην επόμενη αγορά στρώματος είναι σημαντικό να επιλέξετε ένα υποαλλεργικό στρώμα ενώ καλό θα ήταν να επενδύσετε και σ’ ένα αντιαλλεργικό κάλυμμα για το κρεββάτι σας. Κάτι που θα σας αφήνει εξαιρετικά βολικό και συνάμα βοηθά στην μάχη με τα ακάρεα είναι να σταματήσετε να στρώνετε το κρεββάτι σας. Το αποτέλεσμα είναι να αερίζονται καλύτερα το στρώμα αλλά και τα σεντόνια σας. Τώρα αν η εικόνα δεν σας ευχαριστεί, λίγες ώρες αφού ξυπνήσετε μπορείτε να βάλετε μια τάξη!
Στην Ελλάδα δεν φημιζόμαστε για τον μινιμαλισμό που επιλέγουμε στην διακόσμηση. Συνεπώς, αν ανήκετε κι εσείς στην κατηγορία που έχει μετατρέψει την κρεβατοκάμαρα σε αποθηκευτικό χώρο ή την έχετε παραφορτώσει, θα πρέπει να δράσετε σύντομα. Τα λούτρινα παιχνίδια, τα διακοσμητικά, τα ψεύτικα λουλούδια, ακόμη και τα βιβλία είναι συλλέκτες οικιακής σκόνης. Προτείνω να πετάξετε ή να δωρίσετε όσα δεν είναι απαραίτητα, να μεταφέρετε σ’ άλλα δωμάτια όσα είναι εφικτό και να ξεσκονίζετε πολύ συχνά εκείνα που θα παραμείνουν.
Η επόμενη πρόταση θα σας κάνει να γελάσετε αλλά είναι πράγματι αποδοτική κι αυτό έχει σημασία. Όπως με τις υψηλές θερμοκρασίες, έτσι και με τις χαμηλές, τα ακάρεα εξολοθρεύονται. Βάλτε σε μια πλαστική σακούλα λούτρινα παιχνίδια, γούνινα μαξιλάρια και υφάσματα και τοποθετήστε τα στο ψυγείο για μία ημέρα. Μην ξεχάσετε να τα τινάξετε μετά την απόψυξη για να απομακρυνθούν οι βλαβεροί μικροοργανισμοί.
Δεν είναι μονάχα τα λούτρινα ζώα που φέρνουν στην κρεβατοκάμαρα και το στρώμα μας ακάρεα αλλά και τα κατοικίδια ζώα. Όχι μόνο δεν επιτρέπεται να ανεβαίνουν στο κρεββάτι σας ή ακόμη χειρότερα να κοιμούνται μαζί σας αλλά ούτε καν να μπαίνουν στο δωμάτιο σας.