Υπάρχει τρόπος να εξαφανίσετε τα ακάρεα και τους κινδύνους που επιφυλάσσουν.

Το γεγονός πως ακούμε συνεχώς για τα ακάρεα, δεν σημαίνει ότι γνωρίζουμε τι είναι τα ακάρεα και πως μπορούμε να απαλλαγούμε από αυτά. Μιλάμε για μικροσκοπικούς ζωντανούς οργανισμούς που αναπτύσσονται μέσα στο σπίτι μας, δίχως να μπορούμε να τους εντοπίσουμε με γυμνό οφθαλμό. Οι απρόσκλητοι επισκέπτες φωλιάζουν στο στρώμα του κρεββατιού μας, το χαλί, τον καναπέ και την κουρτίνα.

Πως Να Απαλλαγώ Από Τα Ακάρεα

Στην ουσία, κρύβονται μέσα στην οικιακή σκόνη και, δίχως να το πάρουμε είδηση, μας προκαλούν σημαντικά δερματικά και αναπνευστικά ζητήματα. Παρόλα αυτά, για καλή μας τύχη, δεν σημαίνει πως επειδή δεν τα βλέπουμε, δεν μπορούμε και να τα εξολοθρεύσουμε!

Το δέρμα μας και τ’ ακάρεα

Αν δεν το γνωρίζετε ήδη, θα εκπλαγείτε μόλις σας πω πως τα ακάρεα, που ανήκουν στην οικογένεια των αρθροπόδων, δυναμώνουν τρώγοντας τα νεκρά κύτταρα, τις τρίχες και τον ιδρώτα των ανθρώπων. Γι’ αυτό και δεν ξεκολλάνε από πάνω μας! Τα πράγματα γίνονται χειρότερα, όταν άθελα μας κάνουμε ευνοϊκές τις συνθήκες στο σπίτι μας για την ανάπτυξη τους. Αν η καθαριότητα δεν είναι συχνή, η υγρασία εντοπίζεται γύρω στο 75% και η θερμοκρασία κυμαίνεται στους 25°C, τότε τα ακάρεα θα κάνουν στον χώρο σας πάρτι!

Το δέρμα μας και τ’ ακάρεα

Όπως θα καταλάβετε εύκολα, το πρόβλημα ξεκινά όταν τα ακάρεα σχηματίσουν αποικία, πράγμα που δεν παίρνει πολύ χρόνο εξαιτίας της ταχύτατης ανάπτυξης τους. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ασταμάτητο φτέρνισμα, καταρροή, μπούκωμα, φαγούρα, άσθμα, εξανθήματα, δερματίτιδα και πολλά άλλα. Μόλις τα ακάρεα συναντήσουν το βλεννογόνο του αναπνευστικού ή το δέρμα μας παράγουν χημικούς μεσολαβητές που συνδέονται με την φλεγμονή.

Πρόληψη στο σπίτι

Θα ξεκινήσω με όσα μπορείτε να κάνετε μόνοι σας για την μείωση ή ακόμη και την πρόληψη των ακάρεων στο σπίτι. Μπορεί να μην είστε σίγουροι αλλά μερικά πράγματα περνάνε από το χέρι σας και γι΄ αυτό αξίζει να αφιερώσετε χρόνο.

Ας ξεκινήσουμε με τα κλινοσκεπάσματα που είναι καλό ν’ αλλάζετε ανά τακτά διαστήματα (περίπου μία φορά την βδομάδα) καθώς συσσωρεύουν όλα εκείνα τα παράγωγα του σώματος μας, που παραπάνω ανέφερα πως αποτελούν τροφή για τα ακάρεα. Όταν έχετε ξεστρώσει τα στρωσίδια σας και τα έχετε τοποθετήσει στον καλάθι των απλύτων είναι σημαντικό να προσέξετε το πλύσιμο τους. Αφού τσεκάρετε και τις οδηγίες πλυσίματος του καθενός, μπορώ να σας πω πως η υψηλή θερμοκρασία συνίσταται σε συνδυασμό μ’ ένα ισχυρό απορρυπαντικό. Εδώ οφείλω να σας ζητήσω να δώσετε προσοχή! Τα σεντόνια, οι μαξιλαροθήκες και οι κουβέρτες δεν πλένονται με άλλα ρούχα καθώς έτσι μεταφέρονται οι ανεπιθύμητοι μικροοργανισμοί. Γι’ αυτό είναι καλό και τα βάζετε σε μια ξεχωριστή σακούλα πριν τα τοποθετήσετε στο καλάθι με τα άπλυτα.

Πρόληψη στο σπίτι

Με συχνότητα μία φορά την βδομάδα, πρέπει να βάζετε κι ηλεκτρική σκούπα ώστε να απορροφάται η οικιακή σκόνη που φιλοξενεί τα ακάρεα. Καναπέδες, καρέκλες, χαλιά και κουρτίνες μπορούν να καθαρίζονται με ατμό για να έχετε το μέγιστο αποτέλεσμα. Μεγάλος σύμμαχος στην μάχη με τα ακάρεα είναι και ο ήλιος! Επομένως, είναι πολύ θετικό να του επιτρέπετε να μπει στο σπίτι και να αερίζετε τα δωμάτια τουλάχιστον μία ώρα ανά ημέρα.

Επαγγελματικός καθαρισμός από ακάρεα

Επαγγελματικός καθαρισμός από ακάρεα

Δεν χωρά αμφιβολία πως ο καλύτερος τρόπος ν’ απαλλαγείτε από τα ακάρεα είναι να απευθυνθείτε στους ειδικούς που μπορούν να προσφέρουν την επαγγελματική λύση στο πρόβλημα σας. Ο βιολογικός καθαρισμός τα βάζει με τα ακάρεα, την οικιακή σκόνη στην οποία φωλιάζουν και τα νεκρά κύτταρα με τα οποία τρέφονται. Εύκολα και γρήγορα με τον ολοκληρωμένο καθαρισμό επιτυγχάνεται η απορρύπανση, η απολύμανση και η απόσμηση της επιφάνειας που έχουμε επιλέξει. Με τον ξηρό υπέρθερμο ατμό, οικολογικά καθαριστικά και σύγχρονα μηχανήματα, το μικροβιακό φορτίο αποτελεί παρελθόν μαζί με τους λεκέδες και τις οσμές.

Με λίγα λόγια, τα ακάρεα είναι ένας ανθεκτικός εχθρός από τον οποίο, όμως, μπορούμε ν’ απαλλαγούμε αν καθαρίσουμε σωστά το σπίτι μας κι απευθυνθούμε στους κατάλληλους επαγγελματίες.