Ο καθαρισμός χειροποίητων χαλιών πρέπει να το ανανεώσει κι όχι να το θέσει σε κίνδυνο.

Τα χαλιά σ’ ένα σπίτι είναι μια επένδυση που χαρίζει στο χώρο, ζέστη αλλά και ζεστασιά. Αν αναλογιστούμε βέβαια τις τιμές της αγοράς -παρότι και τα μηχανοποίητα δεν θεωρούνται ιδιαίτερα οικονομικά- τα χειροποίητα χαλιά αποτελούν ένα απόκτημα που όλοι επιθυμούμε ν’ αντέξει στο χρόνο. Σ’ αντίθεση με τα μαξιλάρια ή τις κουρτίνες ενός σπιτιού, ελάχιστοι αλλάζουν συχνά τα χαλιά τους, ακόμη κι έπειτα από μια ανακαίνιση, ενώ οι περισσότεροι μπορεί να βγάλουν και μια ζωή με τα ίδια κομμάτια.

Φυσικά, όταν μιλάμε για ένα χειροποίητο απόκτημα παίρνει μια άλλη διάσταση στη συνείδηση μας με αποτέλεσμα ν’ αποτελεί ακόμη και οικογενειακό κειμήλιο που σε πολλές περιπτώσεις περνά από γενιά σε γενιά. Σ’ αυτό παίζει σημαντικό ρόλο και η αντοχή του καθώς, σε αντίθεση μ’ εκείνα που φτιάχνονται στις μηχανές, είναι εξαιρετικά ανθεκτικό. Φανταστείτε, λοιπόν, πόσο απογοητευτικό είναι να προσπαθήσετε να καθαρίσετε το χαλί στο σπίτι σας ή να το στείλετε σε κάποιο ταπητοκαθαριστήριο και να καταλήξει φθαρμένο ή κατεστραμμένο. Για να αποφύγουμε, συνεπώς, αυτή τη μεγάλη απογοήτευση, θα δούμε πως γίνεται ο σωστός καθαρισμός χειροποίητων χαλιών ώστε να μην τα θέσουμε σε κίνδυνο.

Αρχικά, είναι πολύ σημαντικό να επιλέξετε με προσοχή το ταπητοκαθαριστήριο που θα εμπιστευτείτε τα χαλιά σας. Πρέπει να νιώσετε πως θα τους δείξουν τον ίδιο σεβασμό που τους δείχνετε κι εσείς όταν τα φροντίζετε στο σπίτι. Ελέγξτε τις διεθνείς πιστοποιήσεις που κατέχει το καθαριστήριο χαλιών, την κατάρτιση του προσωπικού, τις αξιολογήσεις που έχει συγκεντρώσει και φυσικά αν είναι μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Στεγνοκαθαριστηρίων – Ταπητοκαθαριστηρίων. Όλα αυτά σας δημιουργούν το αίσθημα της ασφάλειας αλλά σας δίνουν και τη δυνατότητα να απευθυνθείτε σε συγκεκριμένους φορείς σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά.

Πρέπει να διευκρινίσουμε πως ο καθαρισμός χειροποίητων χαλιών στοχεύει σε δύο σημεία. Από τη μία, την απομάκρυνση των μικροοργανισμών και από την άλλη την απομάκρυνση των λεκέδων. Τότε και μόνο τότε έχουμε ένα άρτιο αποτέλεσμα! Ο στεγνός βιολογικός καθαρισμός επιτυγχάνει τον πρώτο στόχο με την απολύμανση σε βάθος ενώ το πλύσιμο του χαλιού επιτυγχάνει τον δεύτερο στόχο με οικολογικά βιοδιασπώμενα καθαριστικά. Στο σημείο αυτό είναι καίριο να τονίσουμε πως τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται θα πρέπει να είναι φιλικά τόσο προς τον άνθρωπο όσο και προς το κατοικίδιο που μπορεί να φιλοξενεί.

Το επόμενο βήμα του καθαρισμού χειροποίητων χαλιών είναι το στύψιμο που θα απομακρύνει την υγρασία. Η διαδικασία ποικίλει ανάλογα με το είδος και τη σύνθεση του χαλιού μας. Κατά τη διάρκεια του στεγνώματος, λαμβάνει χώρα και η απόσμηση με την οποία όπως λέει και η ίδια η λέξη απομακρύνονται οι οσμές και αντικαθίστανται από το άρωμα της καθαριότητας. Μετά από όσα αναφέραμε, το χαλί σας πρέπει να μοιάζει σαν καινούργιο δίχως λεκέδες, οσμές και φυσικά μικρόβια!

Τι πρέπει να ρωτήσετε πριν εμπιστευτείτε τα χαλιά σας σ’ ένα ταπητοκαθαριστήριο; Η πρώτη ερώτηση είναι αν αναλαμβάνει τον καθαρισμό χειροποίητων χαλιών μιας και αποτελεί μια εξειδικευμένη διαδικασία που απαιτεί συγκεκριμένα προϊόντα και τεχνογνωσία. Επίσης, μπορείτε να ρωτήσετε αν παρέχονται οι υπηρεσίες της παραλαβής από το χώρο σας, η φύλαξη του χαλιού μετά το πλύσιμο και η παράδοση στο σπίτι όταν το επιθυμείτε.