Ο καθαρισμός του στρώματος μπορεί να γίνει με απλό και γρήγορο τρόπο στο σπίτι από εμάς τους ίδιους!
Το στρώμα είναι από τα μέρη όπου καταναλώνουμε αρκετό χρόνο της ημέρας(και της νύχτας) όταν βρισκόμαστε στο σπίτι. Οπότε το μόνο σίγουρο είναι ότι θέλουμε να είναι καθαρό ώστε να μπορούμε να το χαρούμε όσο το δυνατόν περισσότερο αλλά και να παρατείνουμε τη διάρκεια ζωής του.
Είναι βέβαιο επίσης πώς ίσως δεν δίνουμε σημασία στο πόση σκόνη ή λεκέδες μπορεί να βρίσκονται κάτω από σεντόνια μας! Καλό όμως είναι να το βάλουμε στο μυαλό μας καθώς ένα καθαρό στρώμα είναι και θέμα υγείας!
Δυστυχώς είτε έχουμε αλλεργίες είτε όχι, το στρώμα μας είναι ευχάριστη φωλιά για ακάρεα(και τα περιττώματα τους), μικρόβια και σκόνη που δεν έχουμε αντιληφθεί. Πόσο μάλλον αν έχουμε κατοικίδια ή μας αρέσει να τρώμε και το κάτιτις μας επάνω στο στρώμα!
Ένα στρώμα είναι μια σοβαρή επένδυση, επομένως είναι ανάγκη να μάθουμε να το καθαρίζουμε και να το διατηρούμε σε καλή κατάσταση.
Από τη στιγμή κιόλας που ο καθαρισμός του στρώματος δεν είναι δύσκολη υπόθεση δεν έχουμε δικαιολογία! Λέμε bye, bye σε ακάρεα σκόνης, νεκρά κύταρα λόγω της τριβής με το δέρμα, βρωμιά και άλλα υπολείμματα!
Πάμε να δούμε τον σωστό καθαρισμό του στρώματος μας;
Ας δούμε πρώτα γιατί πρέπει να καθαρίζουμε το στρώμα μας
1.Όταν κοιμόμαστε, ιδρώνουμε, το οποίο δεν είναι κάτι που σαφώς μπορούμε να ελέγξουμε. Η υγρασία όμως εισέρχεται στο στρώμα και ένα υγρό περιβάλλον αυξάνει τις πιθανότητες ανάπτυξης μυκήτων μέσα και πάνω στο στρώμα μας.
2.Όταν ξαπλώνουμε στο κρεβάτι, τα νεκρά κύτταρα από το σώμα μας πέφτουν επάνω στο στρώμα μας. Το νεκρό δέρμα είναι από τις καλύτερες τροφές για τα ακάρεα της σκόνης(όχι ότι καλύτερο!). Και δεν φτάνει μόνο αυτό, δυστυχώς όσο βρίσκουν πρόσφορο έδαφος αναπαράγονται, οπότε γίνονται μεγαλύτερο παρεάκι! Σίγουρα δεν ακούγεται καθόλου ωραίο(έως και αποκρουστικό) αλλά δυστυχώς είναι η αλήθεια!
3.Ένα στρώμα είναι ένα γόνιμο έδαφος για βακτήρια. Η υγρασία από τον ιδρώτα και τα νεκρά κύτταρα του δέρματος εκτός από ακάρεα συγκεντρώνει και βακτήρια.
4. Αν και οι πιθανότητες είναι λίγες, μπορεί στο στρώμα μας να έχουν κάνει φωλιά και κοριοί!Σε αυτή την περίπτωση δυστυχώς δεν θα μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε μόνοι μας αλλά ευτυχώς με την κατάλληλη επαγγελματική βοήθεια μπορούμε να απαλλαγούμε και να χαρούμε το στρώμα και το σπίτι μας όπως πριν.
Δεν υπάρχει λόγος πανικού!
Τα καλά νέα είναι ότι το καθάρισμα ενός στρώματος είναι πολύ πιο εύκολο από ό,τι μπορεί να έχουμε στο μυαλό μας. Μάλιστα τις 3 πρώτες περιπτώσεις μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά και μάλιστα μόνοι μας στο σπίτι με εξοπλισμό που ήδη έχουμε ή είναι πολύ εύκολο να βρούμε.
Πραγματικά δεν χρειάζεται πανικό αλλά καλή οργάνωση και διάθεση ώστε να απαλλαγούμε από ανεπιθύμητους ‘επισκέπτες’ και να χαιρόμαστε εμείς και οι αγαπημένοι μας ένα καθαρό και φρεσκαρισμένο στρώμα.
Για να το κάνουμε ακολουθούμε τα παρακάτω 9 απλά βήματα:
1. Τα απαραίτητα για τον καθαρισμό του στρώματος
- ηλεκτρική σκούπα με εξάρτημα ταπετσαρίας(αν υπάρχει)
- υγρό πιάτων
- απορρυπαντικό πλυντηρίου ή καθαριστικό λεκεδων
- μαγειρική σόδα
- πανιά καθαρισμού
- κρύο νερό
Διαβάστε επίσης: Πως Γίνεται Η Σωστή Απολύμανση Στρωμάτων
2. Βγάλτε σκεπάσματα και ανώστρωμα αν υπάρχει
Αφαιρέστε τα σεντόνια, τις μαξιλαροθήκες και τα καλύμματα του στρώματος και τα πηγαίνετε τα πακέτο στο πλυντήριο!
Όσο σημαντικό είναι να καθαρίζετε το στρώμα σας, τόσο σημαντικό είναι να καθαρίζετε και τα μαξιλάρια σας καθώς και εκεί υπάρχει σκόνη και μπορούν να αναπτυχθούν μικροοργανισμοί. Οπότε και αυτά στο πλυντήριο!
Αν το ανώστρωμα μπαίνει στο πλυντήριο τότε γλιτώστε κόπο και το βάλτε το εκεί. Αν όχι τινάξτε το καλά και σκουπίστε το με τη σκούπα αν χρειαστεί.
3. Σκουπίστε το στρώμα με ηλεκτρική σκούπα
Περάστε όλη την επιφάνεια του στρώματος με την ηλεκτρική σας σκούπα. Αν υπάρχει εξάρτημα για ταπετσαρίες ακόμα καλύτερα. Μην ξεχάσετε και τις πλαϊνές πλευρές. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στις ραφές, καθώς ίσως χρειάζεται να επιμείνετε λίγο παραπάνω εκεί για τυχόν κρυμμένη βρωμιά ή σκόνη.
Tips:
Αν έχετε ατμοκαθαριστή ήρθε η ώρα να τον χρησιμοποιήσετε! Ο ατμός σκοτώνει μικρόβια και ακάρεα που βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια ενώ δίνει αίσθηση φρεσκάδας στο στρώμα. Μην ξεχάσετε να καθαρίσετε και πάλι στις πλαϊνές πλευρές και το κεφαλάρι εάν είναι υφασμάτινο.
Αν δεν έχετε ατμοκαθαριστή, μια πρόχειρη λύση είναι να δώσετε ατμό με το ατμοσίδερο σας. Σκοπός και πάλι είναι να απαλλαγείτε όσο το δυνατόν πιο καλά από τα ακάρεα και τα μικρόβια.
4. Καθαρίστε το στρώμα σας με ένα καθαριστικό λεκέδων
Επόμενο βήμα είναι να βγάλετε τους λεκέδες από το στρώμα και να αποχαιρετήσετε κηλίδες και οσμές. Προσοχή μην μουλιάζετε το στρώμα σας και μην εφαρμόζετε νερό ή διάλυμα καθαρισμού απευθείας σε αυτό. Υπάρχουν στρώματα που δεν πρέπει να βραχούν όπως ο αφρός μνήμης για παράδειγμα. Οπότε ξεκινήστε με το να δείτε τις οδηγίες καθαρισμού του στρώματος στην ετικέτα του.
Αν όλα είναι οκ, προχωρήστε!
Πάμε στους λεκέδες:
Διαλέξτε ένα καθαριστικό ανάλογα με τον λεκέ. Ψεκάστε το καθαριστικό σε ένα καθαρό λευκό πανί και, στη συνέχεια, σκουπίστε τη λεκιασμένη περιοχή με το πανί ή ακολουθήστε τις οδηγίες χρήσης. Μετά από αυτό, μπορείτε να εφαρμόσετε κρύο νερό σε ένα διαφορετικό καθαρό πανί και να συνεχίσετε να σκουπίζετε μέχρι να φύγει ο λεκές. Ο στόχος εδώ είναι να χρησιμοποιήσετε όσο το δυνατόν λιγότερο προϊόν και υγρασία. Αυτή η μέθοδος είναι ιδανική για αίμα, ιδρώτα, εμετό, ούρα και άλλους σχετικούς λεκέδες.
Ως εναλλακτική λύση μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας διάλυμα DIY αναμειγνύοντας υγρό πιάτων με νερό και απλώνοντας το στο σημείο που υπάρχει ο λεκές. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε ένα DIY διάλυμα από ίσα μέρη κρύου νερού και υπεροξειδίου του υδρογόνου. Εφαρμόστε το μείγμα επάνω στον λεκέ και ταμπονάρετε με καθαρό πανί.
Πότε Επιτρέπεται ο Καθαρισμός Στρώματος Με Χλωρίνη
5. Πασπαλίστε μαγειρική σόδα στο στρώμα
Εάν δεν μπορείτε να βάλετε το στρώμα σας στον ήλιο και τον καθαρό αέρα, η μαγειρική σόδα είναι το επόμενο καλύτερο πράγμα. Πασπαλίστε μια στρώση στα νωπά σημεία όπου καθαρίσατε τους λεκέδες ή ακόμα και σε όλο το στρώμα(ιδανικά) και αφήστε το για αρκετές ώρες.
Η μαγειρική σόδα θα απορροφήσει τυχόν υπολειπόμενη υγρασία ενώ κάνει εξαιρετική δουλειά με τις οσμές! Όσο περισσότερο μπορείτε να αφήσετε μαγειρική σόδα στο στρώμα, τόσο καλύτερα θα λειτουργήσει!
Καθώς το στρώμα ‘κάθεται’ με τη μαγειρική σόδα, ανοίξτε όλα τα παράθυρα στο δωμάτιο για να μπει το φως του ήλιου. Όχι μόνο για να στεγνώσει πιο γρήγορα το στρώμα σας αλλά και γιατί καταπολεμά μούχλα και μικρόβια.
6. Σκουπίστε ξανά με την ηλεκτρική σκούπα
Μόλις η μαγειρική σόδα κάνει τα μαγικά της, σκουπίστε την καλά με ηλεκτρική σκούπα. Αν το κρεβάτι έχει υφασμάτινο κεφαλάρι, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να το σκουπίσετε με ηλεκτρική σκούπα!
7. Αναποδογυρίστε το στρώμα και επαναλάβετε τη διαδικασία
Τώρα που η πρώτη πλευρά είναι πεντακάθαρη, γυρίστε το στρώμα και επαναλάβετε τα βήματα 1-5, ώστε και οι δύο πλευρές να είναι εξίσου φρέσκες και καθαρές. Εάν δεν έχει τόσους λεκέδες ακόμα καλύτερα!
Tips:
Καλό θα ήταν να γυρίζετε το στρώμα σας κάθε τρεις με έξι μήνες, ώστε να μην δέχεται πίεση από το σώμα σας μόνο σε ορισμένα σημεία. Ο εμπειρικός κανόνας 3-6 μήνες ισχύει κατα βάση για τα στρώματα με ελατήρια επειδή συμπιέζονται με την πάροδο του χρόνου.
Επίσης φροντίζετε να αερίζεται τακτικά. Ανοίξτε παράθυρα στο δωμάτιο, όποτε είναι εφικτό, για να μπει φρέσκος αέρας.
8. Προστατέψτε το στρώμα
Τώρα που ξέρετε πώς να καθαρίζετε ένα στρώμα, ήρθε η ώρα να το προστατέψετε. Μόλις στεγνώσει τελείως, καλύψτε το φρεσκαρισμένο στρώμα σας με ένα προστατευτικό αδιάβροχο στρώματος, το οποίο θα διευκολύνει τον καθαρισμό στο μέλλον και θα προστατεύει από διαρροές, βρωμιά και άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις.
9. Κρατήστε το στρώμα σας μακριά από τη σκόνη
Για την ακρίβεια μακριά από τη σκόνη και τα ακάρεα!
Αλλάζετε τακτικά σεντόνια και διατηρείτε τον χώρο καθαρό ώστε να κρατήσετε όσο το δυνατόν μακριά τη σκόνη από το στρώμα σας.
Αν και δεν υπάρχει κάποιο στάνταρ, καλό είναι (ιδανικά)να κάνετε τακτικό καθαρισμό ανά τρίμηνο ή έστω εξάμηνο. Μην το αφήνετε χωρίς να το καθαρίσετε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ακόμη καλύτερα βάλτε πού και πού στο πρόγραμμα ένα βιοκαθαρισμό.
Ο καθαρισμός ενός στρώματος αναμφίβολα θα παρατείνει τη διάρκεια ζωής του και θα σας κάνει να απολαμβάνετε περισσότερο τον ύπνο σας.
Βέβαια, επειδή όλα έχουν ημερομηνία λήξης κάποια στιγμή, καλό είναι όταν αισθάνεστε ότι το στρώμα σας πλέον έχει φθαρεί αρκετά, δεν ξεκουράζεστε και δυσκολεύει τον ύπνο σας να το αντικαταστήσετε. Όσο καλό κι αν είναι ένα στρώμα η φθορά θα έρθει, αυτό που πρέπει να προσπαθήσετε να κάνετε είναι να την καθυστερήσετε!
Οπότε…
Εάν δεν έχετε σκεφτεί να καθαρίσετε το στρώμα σας τελευταία, σκεφτείτε το εξής: Πιθανότατα περνάτε έξι, επτά ή οκτώ ώρες(ιδανικά) σε αυτό κάθε βράδυ. Σε αυτό το διάστημα η σκόνη, τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, ο ιδρώτας και το λάδι από το σώμα σας μπορούν να εισέλθουν σε αυτό, οδηγώντας σε πιθανούς λεκέδες, μικρόβια και άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις!
Το περιβάλλον αυτό είναι μαγνήτης για τα ακάρεα της σκόνης και μύκητες. Είτε υποφέρετε από αλλεργίες είτε όχι, είναι καλή ιδέα να φρεσκάρετε τακτικά το στρώμα σας.
Τέλος, είναι καλό να μάθετε πώς να καθαρίζετε καλά το στρώμα σας και ποια προϊόντα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ώστε να αφαιρέσετε μόνοι σας τους λεκέδες αλλά και ποια είναι κατάλληλα για το στρώμα σας.
Αν έχετε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον καθαρισμό του στρώματος σας θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε οπότε μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
Τώρα που μάθατε πώς μπορείτε να καθαρίσετε το στρώμα σας, είστε έτοιμοι για ένα υγιεινό περιβάλλον, καλύτερο ύπνο και στρώμα γεμάτο φρεσκάδα;
Ακολουθήστε μας και στο Instagram για περισσότερες συμβουλές και tips.